Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-817

van Margriet Hermans (Open Vld) d.d. 18 april 2008

aan de minister van Buitenlandse Zaken

China - Mensenrechtenactivist - Arrestatie

arrestatie
China
rechten van de mens
dissidentie
actief partijlid
vrijheid van meningsuiting

Chronologie

18/4/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 22/5/2008)
26/6/2008Antwoord

Vraag nr. 4-817 d.d. 18 april 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De bekende Chinese mensenrechtenactivist Hu Jia, een van de meest kritische stemmen tegen de organisatie van de Olympische Spelen door China, is enkele dagen geleden in Peking veroordeeld tot 3,5 jaar cel. Hij wordt beschuldigd van de publicatie van kritische artikels op het internet en interviews aan buitenlanders. Betrokken dissident zet zich vooral in voor het lot van HIV patiënten.

Graag had ik hieromtrent dan ook een gedetailleerd antwoord ontvangen op volgende vragen:

1) Deelt de geachte minister het standpunt dat de arrestatie van betrokken dissident in strijd is met de vrijheid van meningsuiting?

2) Meent hij dat deze arrestatie verband houdt met de Olympische Spelen en zijn er nog andere dissidenten en mensenrechtenactivisten gearresteerd in de aanloop naar de Olympische Spelen? Hoeveel mensenrechtenactivisten zitten momenteel in gevangenschap of onder huisarrest?

3) Is hij bereid dit aan te kaarten bij zijn bilateraal overleg met de Chinese autoriteiten en, zo ja, bij welke gelegenheden zal hij dit doen? Zo neen, waarom niet?

4) Welke andere stappen zal hij hieromtrent ondernemen en gaat hij dit aankaarten in het kader van de diverse activiteiten die plaatsvinden in het kader van de Olympische Spelen?

5) De Europese Unie heeft reeds ongenoegen over deze arrestatie aangegeven. Gaat hij dit in andere internationale fora aankaarten?

6) Is hij bereid dit aan te kaarten naar aanleiding van de discussie die heden wordt gevoerd binnen het IMF om China meer stemrecht toe te kennen? Zo ja, wanneer? Zo neen, kan hij uitvoerig toelichten waarom niet?

Antwoord ontvangen op 26 juni 2008 :

België heeft zich sinds de opsluiting op 28 december 2007 en de veroordeling tot drie en half jaar cel op 3 april 2008 van Hu Jia aangesloten bij de verscheidene gemeenschappelijke démarches van de Europese Unie (EU) ten gunste van deze dissident en mensenrechtenactivist.

België betreurt, met de EU, deze veroordeling van iemand die steeds op vreedzame wijze strijd gevoerd heeft voor de mensenrechten, voor de slachtoffers van HIV/AIDS en de bescherming van het milieu.

Zoals zijn partners binnen de EU, beschouwt België deze veroordeling als niet gefundeerd en in strijd met de verklaring van de Verenigde Naties betreffende de beschermers van de mensenrechten en vraagt de autoriteiten van de Chinese Volksrepubliek met aandrang Hu Jia vrij te laten, om principiële redenen maar ook, in dit specifiek geval, ook om medische redenen.

Met Hu Jia worden inderdaad verschillende andere dissidenten, mensenrechtenactivisten, advocaten van mensenrechtenactivisten, enz., vastgehouden. Voor de dossiers die mij bekend zijn, werden door de EU eveneens démarches verricht te Beijing. De dossiers van deze personen werden besproken tijdens de 25e ronde van de mensenrechtendialoog China-EU op 15 mei 2008 in Ljublijana. Één van de thema's van deze structurele dialoog was deze keer trouwens specifiek de vrijheid van meningsuiting en de situatie van de mensenrechtenactivisten. Hierbij werd door de Europese zijde aangedrongen op de ratificatie van het Internationaal Verdrag over politieke en burgerrechten.

In mijn persmededeling van 4 april 2008 heb ik mijn ongerustheid in verband met de veroordeling van Hu Jia voor subversie uitgedrukt. Ik zal het lot van Hu Jia van zeer nabij blijven volgen. Ik heb dit dossier dan ook ter sprake gebracht tijdens mijn bezoek aan China enkele weken geleden. Ik heb tijdens mijn verblijf in China lang over mensenrechten gepraat, en er mijn gesprekspartners op gewezen dat men zich niet enkel mag tevreden stellen met de enorme vooruitgang die op economisch gebied verworven, maar dat ook vorderingen moeten worden gemaakt wat de mensenrechten betreft.

De discussie die echter heden wordt gevoerd binnen het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) om China meer stemrecht toe te kennen is, zoals het geachte lid goed weet, eigenlijk een discussie betreffende de plaats in de wereldrangorde economie van dat land. Daar stond China vroeger al veel te laag gequoteerd.

Precies in dit Forum de toestand van de mensenrechten inroepen, zou aan China het excuus kunnen verschaffen dat de westerse wereld de mensenrechtensituatie in China te berde voert en misbruikt omdat men aan dat land het internationale statuut niet gunt dat door zijn economische opgang verantwoord wordt, een bewering die in China nu al bijval oogst, en dus te vermijden.