Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-763

van Geert Lambert (SP.A-SPIRIT) d.d. 7 april 2008

aan de vice-eersteminister en minister van Justitie en Institutionele Hervormingen

Georganiseerde misdaad - Rapport van de Italiaanse antimaffiacommissie

georganiseerde misdaad
misdaadbestrijding
maffia
politiële samenwerking (EU)
Italië
wapenhandel
zwarte handel
Interpol
Europol

Chronologie

7/4/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/5/2008)
27/5/2008Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-762

Vraag nr. 4-763 d.d. 7 april 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Volgens een rapport van de Italiaanse parlementaire antimaffiacommissie is België een doorvoerland voor de ‘Ndrangheta, de georganiseerde misdaadbeweging uit Calabrië. Behalve als doorvoerland voor drugs gebruikte de ‘Ndrangheta België om geld wit te wassen, meestal door te investeren in onroerend goed.

Ook is ons land, net als Nederland en Duitsland, een belangrijk vluchtoord voor de Italiaanse maffiosi.

In oktober 2007 stelde Pietro Grasso, Italiës hoogste maffiabestrijder, in Humo dat hij steeds opnieuw vaststelt dat maffiagroepen hun wapens in België halen. “Ik ken de Belgische wet op de wapenhandel niet, maar óf ze is niet efficiënt óf er is geen controle op. Echt: jullie hebben een serieus probleem, maar jullie beseffen het niet”, waarschuwde hij.

Graag had ik van u vernomen:

- In welke mate werken de Belgische politiediensten vandaag samen met de Italiaanse diensten?

- Bent u van plan om met de informatie uit het verslag van de Italiaanse parlementaire commissie het beleid tegen de georganiseerde misdaad bij te sturen?

- Hoe ver staat België met de strijd tegen de (illegale) wapenhandel? Weten de politiediensten naar welke landen de in België aangekochte handvuurwapens uitgevoerd worden?

Antwoord ontvangen op 27 mei 2008 :

Belgische en Italiaanse politiediensten werken samen via de gevestigde kanalen zoals INTERPOL en EUROPOL. In Rome is er ook een Belgische verbindingsofficier gevestigd. Dit verslag bracht geen nieuwe elementen naar voor.

De strijd tegen de illegale wapenhandel was één van de prioriteiten van het nationaal veiligheidsplan 2004-2007. De transitperiode tot 31 oktober 2008 die door de nieuwe wapenwet van 8 juni 2006 werd ingesteld heeft echter nu nog een grote invloed op het beeld dat we hebben van het fenomeen.

Voor een uitgebreider antwoord verwijs ik u door naar de minister van Binnenlandse Zaken (schriftelijke vraag nr. 4-762).