Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-7499

van Franco Seminara (PS) d.d. 8 april 2010

aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen

INR - Ministerieel besluit van 29 juni 2009 - Wijziging - Prijsobservatorium - Boekhoudkundige documenten van de ondernemingen - Toegang - Verplichting - Uitbreiding tot alle lidstaten van de Europese Unie (EU) - Eventuele Europese richtlijn

handelsmarge
winst
prijsbeheersing
Instituut voor de Nationale Rekeningen
bescherming van de consument

Chronologie

8/4/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 14/5/2010)
6/5/2010Einde zittingsperiode

Vraag nr. 4-7499 d.d. 8 april 2010 : (Vraag gesteld in het Frans)

De publicatie van het jaarrapport 2009 van het Prijsobservatorium heeft de jongste dagen nogal wat stof doen opwaaien. Het maakte nog maar eens duidelijk dat de consumenten weinig hebben geprofiteerd van de daling van de prijzen van de landbouwgrondstoffen.

Het rapport toont aan dat de huidige prijzen van veel producten (spaghetti, melk, fijne vleeswaren, brood, enz.) te hoog zijn in vergelijking met de prijs van hun grondstoffen. Voorts blijkt dat de indexering van de lonen niet de oorzaak van die prijsverhoging is en dat de winstmarges van de grote ketens zijn gestegen.

Momenteel heeft het Prijsobservatorium niet de bevoegdheid om boekhoudkundige documenten op te eisen. Het is dan ook afhankelijk van de goede wil van de ondernemingen.

Om dat te verhelpen hebt u voorgesteld een oude wet van na de oorlog opnieuw toe te passen. Krachtens die wet moeten de ondernemingen boekhoudkundige gegevens aan de overheid verschaffen, waardoor het Prijsobservatorium bijkomende instrumenten krijgt om de winstmarges na te gaan.

Daarom werd op 26 maart 2010 een ministerieel besluit goedgekeurd tot wijziging van het bestek van het Instituut voor de Nationale Rekeningen om die budgettaire marges vast te stellen en te beoordelen.

Ik heb, mijnheer de minister, dan ook volgende vragen:

Kan u me meedelen wanneer de wijziging van het koninklijk besluit houdende goedkeuring van het bestek betreffende de prijsobservatie en -analyse van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) concreet effect zal sorteren?

Wat mogen de consumenten van een dergelijke maatregel verwachten? Volstaat dat ontradend middel volgens u? Komen er repressieve maatregelen wanneer wordt vastgesteld dat een keten abnormale winstmarges neemt?

Is het, met het oog op het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie (EU), niet opportuun om deze problematiek op Europees niveau te brengen zodat ons land aan de basis kan liggen van een Europese richtlijn die de consumenten van de EU tegen die abnormale marges zou beschermen?