Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-7493

van Franco Seminara (PS) d.d. 8 april 2010

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen

Notionele interesten - Stelsel van fiscale aftrekbaarheid van risicokapitaal -Gebruik - Voorwaarden inzake werkgelegenheid en investeringen -Budgettaire kosten 2010 - Toegankelijkheid van het stelsel voor KMO's - Streefdoelen van grote ondernemingen

kleine en middelgrote onderneming
belastingaftrek
durfkapitaal
rijksbegroting
zelffinanciering
investeringshulp
vennootschapsbelasting

Chronologie

8/4/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 14/5/2010)
6/5/2010Einde zittingsperiode

Vraag nr. 4-7493 d.d. 8 april 2010 : (Vraag gesteld in het Frans)

De wetgever discussieert volop over de notionele interesten. De Union des classes moyennes (UCM), de Waalse tegenhanger van UNIZO, werd uitgenodigd haar standpunt ter zake uit te leggen in de hoorzittingen van de Kamercommissie voor de Financiën.

Ze kwamen tot het volgende besluit: de notionele interesten zijn nuttig omdat ze de kleine en middelgrote ondernemingen, de kmo's, ertoe aansporen hun eigen vermogen en dus hun solvabiliteit te verhogen. Ze bieden dus een oplossing wanneer het eigen vermogen te laag is en het moeilijker wordt een onderneming op te richten en te investeren.

De maatregel biedt wel een concurrentievoordeel voor kapitaalintensieve ondernemingen, maar in de praktijk weegt hij ook zwaar op de federale begroting. In 2008 heeft hij de Staat 4,4 miljard euro gekost en dat cijfer zou met de jaren kunnen stijgen.

De vakbonden van hun kant vinden het abnormaal dat er aan het stelsel van de notionele interesten geen voorwaarden inzake werkgelegenheid en investeringen worden gekoppeld. Ze zijn van oordeel dat voor kmo's het stelsel het beoogde effect mist, omdat ze meestal met een beperkt eigen vermogen werken en dus minimaal van de aftrek genieten.

Vindt u het in dat verband niet raadzaam voorwaarden inzake werkgelegenheid en investeringen op te leggen aan de ondernemingen die van de fiscale aftrek voor risicokapitaal gebruik maken?

Kunt u ons meedelen hoeveel de maatregel voor het jaar 2010 netto en bruto aan de schatkist kost?

Volgens de officiële cijfers maken 93% van de grote ondernemingen gebruik van de notionele interesten, tegenover 7% van de kmo's. Moet men die tendens niet trachten te keren door het stelsel toegankelijker te maken voor kmo's?

Vreest u niet dat de grote ondernemingen het mechanisme eerder gebruiken om hogere dividenden uit te keren dan om duurzaam te investeren?