Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-7397

van Louis Ide (Onafhankelijke) d.d. 7 april 2010

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Gebruik van geneesmiddelen in België - Stijging - Resultaten van de rondetafelconferentie - Voorschrijfgedrag per regio

geneesmiddel
psychotropicum
verbruik

Chronologie

7/4/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 6/5/2010)
6/5/2010Einde zittingsperiode

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 4-1617

Vraag nr. 4-7397 d.d. 7 april 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het geneesmiddelenverbruik in België is ook in 2009 onrustwekkend gestegen. Het was de krant Le Soir die meedeelde dat het verbruik met 12,5 % is gestegen. Ook hier is het weer duidelijk dat de taalgrens ook een zorggrens is. Om het karikaturaal voor te stellen, zit Franstalig België aan de antidepressiva, terwijl Vlaanderen aan de Rilatine zit.

Gelukkig vond ook de minister die evolutie verontrustend en kondigde ze aan dat ze een rondetafelconferentie over het gebruik van geneesmiddelen zou organiseren. Die conferentie ligt nu achter ons en daarom had ik van de minister graag vernomen welke resultaten die vergadering heeft opgeleverd om de consumptie van geneesmiddelen te beheersen.

Ik weet ook dat er profielen worden opgesteld. Wanneer artsen teveel hebben voorgeschreven in verschillende categorieën van duurdere geneesmiddelen kunnen zij op de vingers worden getikt. Hoeveel artsen bevinden zich in die situatie en wat is de verhouding tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië?

Hoeveel huisartsen kregen een brief omdat ze zich voor minimum vijf op negen geneesmiddelenklassen boven het percentiel 90 bevonden voor patiënten ouder dan 50 jaar (hoeveel Vlaamse, hoeveel Waalse)?

Op basis van de gegevens van het eerste semester 2008 : hoeveel Vlaamse en hoeveel Franstalige huisartsen hebben op die brief geantwoord? Werd er een herinneringsbrief gestuurd naar degenen die niet hebben geantwoord (hoeveel Vlaamse en hoeveel Franstalige)?