Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-7293

van Dirk Claes (CD&V) d.d. 7 april 2010

aan de vice-eersteminister en minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid

Werknemers - Controle - Privédetectives - Wettelijke beperkingen

arbeidsrecht
privédetective
eerbiediging van het privé-leven

Chronologie

7/4/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 6/5/2010)
6/5/2010Einde zittingsperiode

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-7294
Herkwalificatie van : vraag om uitleg 4-1608

Vraag nr. 4-7293 d.d. 7 april 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De laatste tijd wordt een aanzienlijke stijging vastgesteld van het aantal werkgevers die hun werknemers laten controleren door privédetectives. Er wordt gesproken over een stijging van 20 tot 35 % van het aantal controleopdrachten. Steeds meer werknemers voelen de behoefte om hun werknemers dag en nacht te laten controleren, zelfs tot in de privésfeer. Multinationals en grote ketens werken soms zelfs met eigen vast personeel dat controleopdrachten moet uitvoeren. Deze evolutie heeft een grote nefaste invloed op de relatie tussen werkgever en werknemer. Werknemers voelen zich terecht onheus behandeld en hebben recht op privacy.

Daarom is het van groot belang dat de rechten van de werknemers worden gerespecteerd en dat hen geen permanente dreiging om te worden geschaduwd boven het hoofd hangt. Dat maakt het leven immers zeer onaangenaam. Zeker wanneer men niet weet dat men door zijn werkgever permanent wordt gecontroleerd. Deze detectives worden door de werkgevers in kwestie natuurlijk betaald om materiaal te verzamelen tegen de werknemer. Soms worden ze betaald op basis van het geleverde materiaal. De detective voelt zich in elk geval erg gestimuleerd om de werkgever te geven wat deze verlangt.

Graag had ik antwoord ontvangen op onderstaande vragen:

1. Is de geachte minister op de hoogte van het sterk gestegen aantal controles op werknemers door privédetectives?

2. Heeft zij meer gegevens omtrent het aantal controles dat de laatste jaren werd uitgevoerd door privédetectives?

3. Welke wettelijke beperkingen bestaan nu reeds om de werknemer en zijn privacy te beschermen?

4. Mag elke werkgever in alle omstandigheden zijn werknemers laten schaduwen zonder dat de werknemer in kwestie hiervan op de hoogte is?

5. Kan het materiaal dat werd verzameld door een privédetective gebruikt worden door de werkgever in een procedure tegen de werknemer?

6. Acht de minister het nuttig om bijkomende wettelijke afspraken vast te leggen teneinde de rechten van de werknemer te beschermen?