Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-714

van François Roelants du Vivier (MR) d.d. 3 april 2008

aan de minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven

Federaal openbaar ambt - Gecertificeerde opleidingen - Valideringscommissie voor de diploma’s van de derde cyclus - Toekennings- en weigeringsvoorwaarden

overheidsapparaat
overheidsadministratie
beroepsloopbaan
diploma
beroepsopleiding
beroepskwalificatie
erkenning van diploma's
vormingsverlof

Chronologie

3/4/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/5/2008)
13/5/2008Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-397

Vraag nr. 4-714 d.d. 3 april 2008 : (Vraag gesteld in het Frans)

De Valideringscommissie onderzoekt of de diploma’s van de derde cyclus, die door de Gemeenschappen worden erkend, in aanmerking komen als diploma behaald in het kader van de gecertificeerde opleidingen voor de rijksambtenaren.

Die erkenning gebeurt per individueel geval, en er wordt nagegaan of de opleiding al dan niet nauw verbonden is met de betrokken vakrichting, wat concrete gevolgen heeft voor de statutaire bevord eringen en voor de “vormingspremie”.

Die Valideringscommissie kan de validering van het diploma van de derde cyclus van een ambtenaar dus weigeren, ook al heeft die ambtenaar voor dezelfde opleiding betaald educatief verlof gekregen.

Met een dergelijke regeling zet men de deur open voor willekeur. Ze is bovendien volledig in strijd met de hervorming die de regering heeft ingevoerd met het oog op een administratie die efficiënt en doelmatig, geavanceerd, gemotiveerd en erkend is.

Mag men er dan van uitgaan dat het diploma van de ambtenaar die betaald educatief verlof gekregen heeft om een opleiding te volgen, bovenop zijn dagelijkse betrokkenheid in de administratie, in geval van slagen automatisch als gecertificeerde opleiding zal worden erkend? Het heeft immers geen enkele zin om a posteriori te argumenteren dat een opleiding niet nauw aansluit bij de vakrichting waartoe de ambtenaar behoort als dat criterium eerst terecht gebruikt wordt voor het toestaan van betaald eductief verlof en de hiërarchische oversten bevestigd hebben dat de opleiding de ambtenaar en de dienst ten goede komt.

Welke diploma’s kunnen in aanmerking komen voor validering als gecertificeerde opleiding, conform artikel 45, §2, tweede lid, van het koninklijk besluit van 7 augustus 1939? Kan de minister mij een klare en duidelijke tabel bezorgen?

Op basis van welke nauwkeurige en objectieve criteria kan de Valideringscommissie bepalen dat het onderwerp van de opleiding nauw aansluit bij de vakrichting, vooral voor wat betreft de “pluridisciplinaire” vakrichtingen?

Binnen welke termijn moet de Valideringscommissie zich over een aanvraag uitspreken?

Hoeveel aanvragen van ambtenaren van niveau A heeft de Valideringscommissie sinds de organisatie van de gecertificeerde opleidingen aanvaard en hoeveel geweigerd? Kan de minister mij een nauwkeurige tabel geven met het aantal goedgekeurde en het aantal geweigerde aanvragen per vakrichting? Kan ze mij ook een tabel bezorgen met een opsplitsing van de goedgekeurde en geweigerde diploma’s per vakrichting en de tijd die de commissie heeft nodig gehad voor de behandeling van de aanvragen?

Antwoord ontvangen op 13 mei 2008 :

Hieronder vindt het geachte lid de gevraagde gegevens.

1. In de huidige reglementering wordt geen direct verband gelegd tussen (toegekend) opleidingsverlof, hierin behaalde diploma's en de erkenning van deze als « gecertificeerde opleiding ».

Het slagen in een gecertificeerde opleiding vormt een sleutelcomponent in de financiële loopbaan van de ambtenaar. Een basisvereiste voor het bepalen van de gecertificeerde opleiding voor een personeelslid is dat deze verband houdt met de functie die wordt uitgeoefend. Op basis van de inhoud van de functie, wordt het personeelslid toegewezen aan een vakrichting die op haar beurt de keuzemogelijkheden qua gecertificeerde opleidingen voor de betrokkene bepaalt. Voor de erkenning van diploma's als equivalent voor een gecertificeerde opleiding, wordt dezelfde redenering toegepast, namelijk is deze relevant voor de functie en de vakrichting waaraan de betrokkene werd toegewezen.

De toekenning van opleidingsverlof kent echter een veel ruimere toepassing. Zo is bijvoorbeeld het verband met de huidige functie niet vereist : artikel 76 van het koninklijk besluit van 19 november 1998 betreffende de verloven en afwezigheden toegestaan aan de personeelsleden van de Rijksbesturen bepaalt dat de gekozen opleiding een beroepsopleiding moet zijn, maar ook dat het kan gaan om een opleiding die een verband heeft met een functie die de ambtenaar in de toekomst zou kunnen uitoefenen (eventueel in een andere vakrichting) of om een opleiding die voorbereidt op een selectie of een loopbaanexamen en zelfs om opleidingen die gevolgd worden in het raam van de ambtshalve mobiliteit.

Dergelijke opleidingen, gevolgd in het kader van opleidingsverlof, kunnen dus niet « automatisch » erkend worden als gecertificeerde opleidingen.

2. Worden erkend als diploma's van een niveau van de tweede of de derde cyclus (dus geen getuigschriften) : deze die ook door de gemeenschappen als dusdanig erkend zijn. Voor buitenlandse diploma's worden de diensten « gelijkwaardigheid van diploma's » van de gemeenschappen geraadpleegd.

3. Zoals in punt 1 gesteld, dient een dergelijk diploma echter ook verband te houden met de vakrichting (expertisedomein) van de functie van de betrokkene om erkend te kunnen worden als gecertificeerde opleiding. De relevantie van de diploma's met betrekking tot de vakrichtingen, wordt beoordeeld door de vakcommissies. Elke vakcommissie neemt hiervoor volgende informatie in overweging :

— de leerdoelstellingen van de gevolgde opleiding;

— het doelpubliek van de opleiding;

— een expliciteren van het verband tussen opleiding en vakrichting (functie);

— de meerwaarde van de opleiding voor de betrokken organisaties;

— de thema's behandeld in het opleidingsprogramma.

Naast deze informatie, beschikt elke commissie per vakrichting over volgende informatie :

— de beschrijving van de vakrichting;

— de verschillende functies en functiebeschrijvingen van de vakrichting.

Elke vakcommissie werd representatief samengesteld, met leden geselecteerd omwille van hun kennis van de vakrichting in kwestie en hun overkoepelende visie. Bovendien kan elke vakcommissie naargelang de noodzaak beroep doen op het advies van experten.

Alle voorwaarden zijn dus vervuld opdat de vakcommissies met kennis van zaken kunnen oordelen over het verband tussen diploma en vakrichting.

De keuze van opleiding binnen een vakrichting wordt bepaald in samenspraak tussen het personeelslid en zijn/haar leidinggevende. Het is ook de leidinggevende die de aanvraag tot erkenning van een diploma in het kader van de gecertificeerde opleidingen dient te ondersteunen, rekening houdend met de relevantie ervan voor de functie van de betrokkene.

4. De tijdspanne waarbinnen de vakcommissie een uitspraak moet doen, is niet bepaald, maar moet vanzelfsprekend redelijk blijven.

5. Als bijlage vindt u een overzicht van het aantal ingediende aanvragen voor het erkennen van diploma's tot einde 2007 :

— het aantal erkende diploma's;

— het totaal aantal niet erkende diploma's omwille van uiteenlopende redenen (dossier formeel niet in orde, ontbreken verband met de vakrichting, niet erkend als diploma van de tweede of derde cyclus, ...);

— het aantal diploma's dat niet erkend werd specifiek omwille van het feit dat het niet om een diploma van de tweede of de derde cyclus ging;

— het aantal aanvragen tot erkenning van diploma dat niet aanvaard werd specifiek omwille van het ontbreken van een band met de vakrichting.

Daarnaast vindt u ook een overzicht van de erkende diploma's per vakrichting en van de diploma's die niet erkend werden omwille van het ontbreken van een band met de vakrichting.

Tot op heden worden geen statistieken betreffende de termijn gedurende dewelke de dossiers worden behandeld, bijgehouden, maar OFO zal dit in de toekomst wel doen om het redelijk karakter ervan te kunnen controleren.

Lijst vakrichtingen

BB = Overheidsbegroting en Overheidsfinanciën

BV = Bevolking en Veiligheid

CO = Communicatie en Informatie

EC = Economie

FI = Fiscaliteit

IC = Informatie- en Communicatietechnologie

IS = Internationale Relaties

JU = Juridische normen en Geschillen

LO = Logistiek en Economaat

MP = Menselijke en dierlijke gezondheid

PO = Personeel en Organisatie

SA = Algemeen beheer

SD = Sociale Zekerheid en Sociale Bescherming

TE = Tewerkstelling

TI = Techniek en Infrastructuur

TM = Mobiliteit en Vervoer

WO = Wetenschappen, toegepaste Wetenschappen, Studie en onderzoek

Staat aanvragen erkenning diploma's op 10 oktober 2007

Vakrichting

Aanvaard

Geweigerd

In behandeling

Totaal

BB

2

3

0

5

BV

17

25

1

43

CO

3

9

0

12

EC

3

3

2

8

FI

16

11

4

31

IC

1

11

0

12

IS

2

2

1

5

JU

6

18

1

25

LO

2

3

0

5

MP

15

17

8

40

PO

9

7

2

18

SA

10

10

3

23

SD

5

7

0

12

TE

4

4

1

9

TI

26

37

1

64

TM

0

0

3

3

WO

36

31

3

70

Totaal

157

198

30

385


Weigering

Vakrichting

Geen 2e of 3e cyclus

Geen link

BB

1

0

BV

16

3

CO

6

1

EC

2

1

FI

7

0

IC

11

0

IS

0

0

JU

5

0

LO

3

0

MP

8

1

PO

4

2

SA

5

4

SD

5

0

TE

8

0

TI

31

0

TM

0

0

WO

19

0

Totaal

131

12


Niet erkende diploma's

Vakrichting

Titel diploma

Afgeleverd door

BV

Population et Sécurité

Agrégation en Criminologie

Université Libre de Bruxelles

Population et Sécurité

Diplôme spécial en management resources humaines postuniversitaire

Institut supérieur commerce St-Louis

CO

Communication & Information

Licence en criminologie

Université Catholique de Louvain

EC

Economie

DEA en Construction de l'Europe politique et culturelle

Université Robert Schuman

MP

Menselijke en Dierlijke Gezondheid

Gediplomeerde in aanvullende studies Internationale Politiek

Universiteit Antwerpen

PO

Personnel & Organisation

Certificat en Hautes Études de Sécurité et Défense

Institut Royal Supérieur de Défense

Personeel & Organisatie

Gediplomeerde in de gespecialiseerde studiën en vennootschappen

Katholieke Universiteit Brussel

SA

Gestion Générale

Diplôme d'études spécialisées en gestion de l'environnement

Université Libre de Bruxelles

Gestion Générale

Licence en politique économique et Sociale

ESPO

Gestion Générale

Master en sciences de l'éducation gestion d'institutions

PSP


Erkende diploma's gecertificeerde opleiding niveau A

Diploma

Instituut

BB

Licentiaat in de rechten (Master) met onderscheiding

Vrije Universiteit Brussel

Licence en sciences politiques

Facultés universitaires catholiques de Mons

BV

Aanvullende studies van overheidsmanagement en beleid

KU Leuven

Diplôme de Maître en Management Public

ULB (Solvay Business School)

Diplôme d'étude approfondie (DEA) en psychologie

Université Catholique de Louvain

Diplôme d'études spécialisées en Criminologie

Université de Liège

Diplôme d'études spécialisées en droits de l'homme

Facultés Universitaires Saint Louis

Diplôme d'études spécialisées en expertise psychologique

Faculté Psychologie et Sciences de l'éducation

Diplôme d'études spécialisées en psychothérapie

Université Catholique de Louvain

Diplôme d'études spécialisées en psychothérapie psychanalytique

Université Catholique de Louvain

Gediplomeerde in gespecialiseerde studies van psychotherapie (Master)

KU Leuven

Licence en criminologie

Université Catholique de Louvain

Licence en droit

Université Catholique de Louvain

Master of Arts in International Politics

Université Libre de Bruxelles

Public Management Programme

ULB (Solvay Business School)

Maîtrise en criminologie

Université de Montréal

Diplôme d'études spécialisées en analyse interdisciplinaire de la construction européenne

Université Catholique de Louvain

Enig jaar Gediplomeerde in de Aanvullende Studies van Overheidsmanagement en Bestuurskunde

Vrije Universiteit Brussel

CO

Diplôme spécial en communication et Marketing

INSTIMA-ICHEC

Diplôme spécial en management des ressources humaines

ISC Saint Louis

Diploma aanvullende studie Documentatie- en bibliotheekwetenschap

Universiteit Antwerpen

EC

Études spécialisées en Management public

Université Libre de Bruxelles

Docteur en Sciences de Gestion

Université Catholique de Mons

Master in het Overheidsmanagement en -beleid

KU Leuven

FI

Master of Business administration

Universiteit Hasselt

Master in Publiek Management

Universiteit Antwerpen Management School

Gediplomeerde in de gespecialiseerde studies Vennootschapsrecht

Katholieke Universiteit Brussel

Gediplomeerde in de Aanvullende Studies van Accountancy en Revisoraat

KU Leuven

Maîtrise spéciale en gestion fiscale

Université Libre de Bruxelles — École de Commerce Solvay

Diplôme d'études spécialisées en management public

Université Libre de Bruxelles — École de Commerce Solvay

Diplôme en sciences fiscales

Ecole Supérieure des Sciences Fiscales

Gediplomeerde in de gespecialiseerde studies van het ondernemingsrecht

Universiteit Antwerpen

Master Informatica Management

Europese Hogeschool Brussel (EHSAL)

Licence en Droit

Université de Liège

Licencié en Sciences politiques

Facultés Universitaires Catholiques de Mons

IC

Doctorat en sciences

Facultés Universitaires Notre-Dame de la Paix

IS

Master of European Social Security

KU Leuven

Diplôme d'études spécialisées en Gestion du développement

Université de Liège

JU

Aanvullende studies van overheidsmanagement en bestuurskunde

VUB

Gediplomeerde in de gespecialiseerde studies van milieurecht

RUG

Master publiek management en module veranderingsmanagement

UA

Diplôme d'études approfondies en Sciences politiques

Université Libre de Bruxelles

Gediplomeerde in de aanvullende studies Overheidsmanagement en bestuurskunde

Vrije Universiteit Brussel

Diplôme d'étude spécialisée en Gestion

ULB — Solvay Business School

LO

Maîtrise en Management Public

Université Libre de Bruxelles

Diplôme d'études spécialisées en développement local

Université Libre de Bruxelles

MP

Aanvullende opleiding ziekenhuisbeleid en -management

KU Leuven

DES en expertises médicales et en réparation du dommage corporel

Université de Lille 2 — Droit et Santé

DES en médecine d'expertise

Université de Liège

Diplôme d'études spécialisées (DES) en Santé publique, orientation méthodes statistiques et épidémiologiques

Université Libre de Bruxelles

Gediplomeerde in de gespecialiseerde studie van management en beleid in de gezondheidszorg

KU Leuven

Gediplomeerde van de gespecialiseerde studie in de verzekeringsgeneeskunde

Universiteit Antwerpen

Gespecialiseerde studies van verzekeringsgeneeskunde

Katholieke Universiteit Brussel

Management des institutions de soins et de santé

Université Libre de Bruxelles

Doctoraat in de farmaceutische wetenschappen

Vrije Universiteit Brussel

Gediplomeerde in de aanvullende studies van Master Overheidsmanagement en -Beleid

KU Leuven

Gediplomeerde in de aanvullende studies van ziekenhuisbeleid en -management

KU Leuven

Diplôme spécial en management

ISC Saint Louis

DES en atteintes de la santé

Université Libre de Bruxelles

Gediplomeerde in de gespecialiseerde studies van Verzekeringsgeneeskunde

Katholieke Universiteit Leuven

PO

Études spécialisées en Adm. Pub.

Centre d'études et recherches en Adm.Pub.

Overheidsmanagement & Bestuurskunde

Katholieke Universiteit Leuven

DEA en sciences politiques et sociales

UCL — Département des sciences politiques et sociales

DEC en gestion de la formation

FUNDP — Département éducation et technologie

Licence spéciale en management des ressources humaines

ISC Saint Louis

Diplôme d'études spécialisées en management public

Université Libre de Bruxelles — École de Commerce Solvay

Master in het management voor overheidsorganisaties

Universiteit Gent

Diplôme d'études spécialisées en administration publique

Université Libre de Bruxelles

SA

Diplôme d'études approfondies en Sciences de Gestion

Université Catholique de Louvain

Master in het management voor Overheidsorganisaties

Universiteit Gent

Gediplomeerde in de aanvullende studies van Overheidsmanagement en Bestuurskunde

KU Leuven

Brevet de management Public

SOLVAY-INEMAP

Aanvullende studies van Overheidsmanagement en Bestuurskunde

Vrije Universiteit Brussel

Master in Overheidsmanagement en -beleid

KU Leuven

Diplôme d'études spécialisées en administration publique

ULB

Master in publiek management

Universiteit Antwerpen

Licencie en sciences commerciales et financières

ICHEC — Maison de l'horaire décalé

Master in de Openbare Militaire administratie of Hogere Opleiding voor Militair administratie

Koninklijke Militaire School

SD

Enseignement de Médecine de Catastrophe

UL Bruxelles

Gediplomeerde in Publiek Management

Universiteit Antwerpen

Gespecialiseerde studies van sociaal recht

Vrije Universiteit Brussel

Public Management Programme 2004

KU Leuven

TE

Diplôme en Sécurité et Hygiène du Travail

Université de Liège

Études complémentaires en Sécurité, Hygiène et Embellissement des lieux de travail — Formation de Conseiller en Prévention

Faculté Polytechnique de Mons

TI

Facility Manager

IFMA/KAHO St Lieven

Aanvullende studies van Overheidsmanagement en Bestuurskunde

Vrije Universiteit Brussel

Aanvullende studies van Veiligheidstechniek

Vrije Universiteit Brussel

Aanvullende studies van Veiligheidstechniek

Katholieke Universiteit Leuven

DEC2 en Sécurité, Hygiène et Embellissement des lieux de travail

Université de Liège

Diplôme d'études complémentaires du 2e cycle : Formation complémentaire agréée de premier niveau en sécurité et hygiène du travail

Université Libre de Bruxelles

Diplôme d'études complémentaires en Sécurité, Hygiène et Embellissement des lieux de travail

Faculté Polytechnique de Mons

Diplôme d'études spécialisées (DES) en administration publique

Université Libre de Bruxelles — (CERAP)

Doctorat en sciences appliquées

Université Catholique de Louvain

Étude complémentaire de deuxième cycle en radioprotection et application des rayonnements ionisants

Université Catholique de Louvain

Formation à la coordination de la sécurité et de la santé sur les chantiers temporaires ou mobiles

Association Interuniversitaire pour la formation des coordinateurs sécurité/santé

Gediplomeerde in de Aanvullende studies van Veiligheidstechnieken (Master)

Vrije Universiteit Brussel

Gediplomeerde in de Aanvullende studies van Veiligheidstechnieken (Master)

Katholieke Universiteit Leuven

Gediplomeerde in de gespecialiseerde studies van veiligheidstechniek

Katholieke Universiteit Leuven

Licence en sciences de gestion

Facultés Universitaires Catholique de Mons

Diplôme d'études complémentaires du 2e cycle : Formation complémentaire agréée

Université Libre de Bruxelles

Diplôme d'études spécialisées en santé au travail, Ergonomie

Université Catholique de Louvain

Diplôme d'études spécialisées en management public

Solvay — Business School

Diplôme d'études complémentaires de deuxième cycle en sécurité et hygiène du travail

Université de Liège

Doctor in de Toegepaste Wetenschappen

Vrije Universiteit Brussel

Diplôme d'études spécialisées en santé publique, orientation : sécurité et hygiène du travail

Université de Liège

Diplôme d'études spécialisées en hygiène et sécurité du travail

Université Catholique de Louvain

Diploma Veiligheidskunde niveau 1

Universiteit Antwerpen Management School

Master in de Monumenten- en Landschapszorg

Hoger Instituut voor Architectuurwetenschappen Henry Van de Velde

TM

Nihil

WO

DEA en Gestion de l'environnement

ULB

DEA en Sciences de la Santé

Université Libre de Bruxelles

DES en Sciences des denrées alimentaires d'origine animale

Université de Liège

Diplôme de docteur en Sciences

UCL

Diplôme d'études spécialisées (DES) en Sciences des denrées alimentaires d'origine animale

Faculté de Médecine vétérinaire

Diplôme d'études spécialisées en Statistique

Université Libre de Bruxelles

Docteur de l'école supérieure des Télécommunications, spécialité Signal et Images

École nationale supérieure Télécommunications

Doctoraatsopleiding in de Medische Wetenschappen

Vrije universiteit Brussel

Doctorat en Sciences appliquées

Vrije universiteit Brussel

Études complémentaires en Sécurité, Hygiène et Embellissement des lieux de travail — Formation de Conseiller en Prévention

Faculté Polytechnique de Mons

Études spécialisées en Sciences des denrées alimentaires d'origine animale

Université de Liège

Gediplomeerde in de Aanvullende Studies van Bedrijfskunde

Vrije universiteit Brussel

Gediplomeerde in de gespecialiseerde studies van diergeneeskundig toezicht op eetwaren

Universiteit Gent

Master in Business administration (MBA)

International Masters School Hoge school Zeeland

Master na master in duurzame ontwikkeling en menselijke ecologie

Vrije universiteit Brussel

Études spécialisées en Sciences des denrées alimentaires d'origine animale

Université de Liège

Doctoraatsopleiding in de Wetenschappen

Vrije universiteit Brussel

Doctorat en Sciences

Facultés Universitaires Notre-Dame de la Paix

Doctorat en Sciences appliquées

Université de Liège

Doctor in de Toegepaste Biologische Wetenschappen

Vrije universiteit Brussel

Diplôme d'études spécialisées en Gestion de l'environnement

Université Libre de Bruxelles

Gediplomeerde in de gespecialiseerde studies van Kwantitatieve Analyse in de Sociale Werken

KU Brussel

Gediplomeerde in de aanvullende studies van milieuwetenschap en Technologie

KU Leuven

Licencié en Sciences géographiques

Université de Liège

Doctorat en Sciences biomédicales

Université catholique de Louvain, Faculté de médecine

Diplôme de docteur en Sciences

Université catholique de Louvain, Faculté des Sciences

Doctorat en Sciences appliquées

Université catholique de Louvain

Gediplomeerde in de Gespecialiseerde Studies van Milieudeskundige

Vrije universiteit Brussel

Diplôme d'études spécialisées en science et gestion de l'Environnement

Université Catholique de Louvain

Doctor in de Toegepaste Biologische Wetenschappen

Katholieke Universiteit Leuven

Doctor in de Bio-ingenieurswetenschappen en Doctoraatsopleiding in de Toegepaste BiologischeWetenschappen

Katholieke Universiteit Leuven

Doctor in de Wetenschappen

Universiteit Antwerpen