Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-7003

van Lieve Van Ermen (LDD) d.d. 17 februari 2010

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Hospitalisatieverzekeringen - Prijsverhoging - Mutualiteiten

ziekteverzekering
verzekeringspremie
particuliere verzekering
kosten voor ziekenhuisopname
Financial Services and Markets Authority

Chronologie

17/2/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 18/3/2010)
6/5/2010Einde zittingsperiode

Vraag nr. 4-7003 d.d. 17 februari 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op 11 februari 2010 stelde ik vraag om uitleg nr. 4-1436 over de prijsverhogingen van DKV aan vice-eerste minister en minister van Financiën en Institutionele hervormingen, de heer Reynders. Hij antwoordde wat volgt: “de bepalingen van de wet van 6 augustus 1990 betreffende de ziekenfondsen en de landsbonden van ziekenfondsen (…) behoren tot de bevoegdheid van mijn collega, de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid. Ik stel u dan ook voor dat u de vraag stelt aan de bevoegde minister.” In navolging van dit advies richt ik mij tot de geachte minister.

Onlangs kwam ziekteverzekeraar DKV negatief in het nieuws. Het feit dat de firma dit jaar haar premie met 7,84 % verhoogt, heeft geleid tot ongenoegen van verschillende instanties, want de verhoging is niet goedgekeurd door de 'onbestaande' medische index, noch door de Commissie voor het Bank-, Financie-, en Assurantiewezen (CBFA), zoals de wet bepaalt.

DKV meent dat het zonder die prijsverhoging dit jaar verlies zal leiden. Door het feit dat DKV zich richt op één enkel product, met name de ziekteverzekering, en doordat de kosten voor een eenpersoonskamer danig zijn gestegen, ziet de maatschappij zich genoodzaakt haar premies te verhogen. Het is echter de taak van de CBFA om prijsverhogingen toe te staan indien zonder verhoging verlies zou worden geboekt, maar de CBFA geeft niet thuis, zodat DKV geen andere mogelijkheid ziet dan het recht in eigen handen te nemen.

De christelijke en de socialistische mutualiteiten hebben blijkbaar soortgelijke verhogingen doorgevoerd. Hier is tot dusver niet veel reactie op gekomen.

- Is de geachte minister op de hoogte van de prijsverhogingen van de christelijke en socialistische Mutualiteiten?

- Kan ze verklaren waarom die prijsverhogingen stiekem plaatsvonden, terwijl er bij de prijsverhoging van DKV moord en brand werd geschreeuwd? Genieten de mutualiteiten misschien over een goedkeuring voor hun prijsverhogingen? En is dit in overeenstemming met de eerlijke concurrentie?