Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-6900

van Nele Jansegers (Vlaams Belang) d.d. 9 februari 2010

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

RIZIV - Renovatiewerken aan een gebouw - Gebrekkige follow-up van de facturatie - Onderzoek en maatregelen

openbaar gebouw
Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering
Rekenhof (België)
verbetering van woningen
overheidsopdracht voor werken
overheidsopdrachten

Chronologie

9/2/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 11/3/2010)
15/4/2010Antwoord

Vraag nr. 4-6900 d.d. 9 februari 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het Rekenhof heeft leemten vastgesteld in de follow-up van de facturatie bij de vervanging van de onderhoudsgondels en de renovatiewerken aan het gebouw van het RIZIV in Brussel. Een gedetailleerde follow-up van de facturatie bij de renovatiewerken aan het gebouw kon niet worden voorgelegd, zodat het onmogelijk was een duidelijk zicht te krijgen op de hogere- of lagere prijs van de verschillende onderdelen, noch van de werken in hun totaliteit. Voor dit project werd in totaal 18.605.042,12 euro gefactureerd, wat 29,73 procent meer is dan het oorspronkelijke bedrag van de opdracht. Voor de vervanging van de onderhoudsgondels kon geen gedetailleerde eindstaat worden voorgelegd. De bijkomende werken (+15,57 procent) worden toegeschreven aan veiligheidscontroles die bijkomende aanpassingen aan het oorspronkelijke project vereist hebben. Verantwoordingsstukken konden echter niet worden voorgelegd.

1. Welke maatregelen heeft de minister al genomen om dergelijke tekortkomingen in de toekomst te voorkomen?

2. Heeft zij onderzocht of er een verband is tussen, enerzijds, de gebrekkige follow-up van de facturatie en het ontbreken van verantwoordingsstukken en, anderzijds, de onrechtmatige gunning van de opdracht? Zo ja, wat waren de resultaten van dat onderzoek?

Antwoord ontvangen op 15 april 2010 :

In antwoord op uw vraag kan ik u het volgende meedelen:

1. De opmerkingen van het Rekenhof in verband met de facturatie voor renovatiewerken aan het gebouw van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) in Brussel hebben betrekking op twee projecten die effectief deels gelijktijdig werden uitgevoerd :

  1. de renovatie van het hoofdgebouw van eind 2000 tot 2005: gezien de omvang en de duur van de werken, de prijsverhogingen en diverse aanpassingen aan het project, lijkt een gefactureerd supplement van 29,73 % niet uitzonderlijk;

  2. de renovatie van de onderhoudsgondels van begin 2004 tot 2005: de verhoging van 15,57 % lijkt ook niet overdreven.

De oorzaken daarvoor lagen voornamelijk aan de volgende factoren :

2. In het onderzoek van het Rekenhof, werd er geen enkele aanbeveling uitgesproken om sancties op te leggen en ik zie zelf geen reden om te denken dat er in die zin moet opgetreden worden. Mijn eisen gaan veeleer in de richting van een verbetering van de opvolging van de dossiers van openbare aanbesteding die behandeld worden door het RIZIV.

Wel vond, in de loop van 2008-2009, een interne audit van de aankoopprocessen plaats in het kader van de beheersbegroting van het RIZIV. In het kader van deze interne audit werd echter geconcludeerd dat het RIZIV nood heeft aan een professionalisering en centralisering van de ondersteuning van de verschillende aankopende directies en diensten. Met “professionalisering” wordt verwezen naar het voorzien van een volwaardig ondersteuningspunt dat specifiek bevoegd is voor het ontwikkelen en onderhouden van expertise betreffende de overheidsopdrachten, dat permanent ter beschikking is van de aankopende directies om advies te geven op het vlak van de te volgen procedures, dat het procesverloop van deze procedures kan sturen en opvolgen, dat ondersteuning kan bieden bij het uitschrijven van bestekken, bij het onderhandelen met aanbieders, bij het evalueren van offertes, bij het opvolgen van de uitvoering van een opdracht, enz. Met « centralisering » wordt verwezen naar de nood van een uniforme aanpak binnen het RIZIV op het gebied van de overheidsopdrachten en naar het vermijden van de versplintering, verspreiding en onvoldoende uitwisseling van expertise en ervaringen betreffende de overheidsopdrachten. De ontwikkeling van een dergelijk ondersteuningspunt is mee opgenomen in het Strategisch Plan 2010-2015 van het RIZIV.