Etiketten van voedingsmiddelen - Allergieverwekkende stoffen - Vermelding
voedingsproduct
etiketteren
consumentenvoorlichting
bescherming van de consument
27/1/2010 | Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 25/2/2010) |
17/2/2010 | Antwoord |
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-6572
Herkwalificatie van : vraag om uitleg 4-1388
De Europese Unie (EU) legt de regels voor de etikettering van de voedingsmiddelen strikt vast in een Europese richtlijn. Om de consumenten te beschermen, zijn de voedingsproducenten verplicht om de ingrediëntenlijst en de mogelijke aanwezigheid van minstens veertien allergieverwekkende stoffen duidelijk te vermelden. Die informatieplicht geldt echter uitsluitend voor de voorverpakte voedingsproducten. Ook stelt men vast dat de producenten het vaak niet erg nauw nemen met de nieuwe regelgeving en heel algemeen informeren of de consument zelfs totaal verkeerde informatie verschaffen door vertaalfouten of moeilijk leesbare etiketten.
Sommige consumentenorganisaties roepen de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid op om maatregelen te nemen en om de informatieplicht uit te breiden tot de niet-voorverpakte voedingsproducten, zoals in Oostenrijk bijvoorbeeld reeds het geval is. Op die manier zou de cliënt / allergiepatiënt een beter zicht hebben op wat hij al dan niet consumeert. Sommige landen gaan nog verder en vragen de vermelding van het aantal calorieën op de voedingsproducten of maaltijden.
1. Is de minister bereid om de wetgeving uit te breiden tot de niet-voorverpakte voedingsproducten?
2. Is het noodzakelijk de informatieplicht van de voedingsproducenten beter te controleren op foutieve of moeilijk leesbare informatie aan de consument?
3. Bestaat de bereidheid om een standaardmethode in te voeren voor de eindcontrole van de producten?
De bepalingen betreffende de etikettering van voedingsmiddelen worden momenteel herzien binnen de Raad van de Europese Unie.
Inderdaad, heeft de Europese Commissie in 2008 een voorstel van verordening betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan de consumenten neergelegd. Dit voorstel streeft ernaar de schikkingen volledig te herzien in dit verband.
Eén van de grote nieuwigheden van dit voorstel is om de vermelding van de allergenen verplicht te maken, niet enkel voor voorverpakte voedingsmiddelen, maar ook voor de niet-voorverpakte en de voeding geserveerd in de collectiviteiten.
Dit voorstel van de Europese Commissie kan op de steun van mijn administratie en mijzelf rekenen.
Het is echter niet mijn voornemen om de nieuwe schikkingen, voorzien in het voorstelreglement te bespoedigen. Behalve indien zou blijken dat de onderhandelingen op Europees niveau te veel tijd in beslag nemen.
De controle van de bepalingen in verband met etikettering is de verantwoordelijkheid van het Federale Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. Ik verzoek u hierbij om desbetreffende vragen te stellen aan minister Laruelle, die met deze materie belast is.