Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-6518

van Yves Buysse (Vlaams Belang) d.d. 15 januari 2010

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Borden voor verkiezingsaffiches - Ter beschikking stelling door gemeenten - Verplichting

verkiezingspropaganda

Chronologie

15/1/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 18/2/2010)
24/2/2010Antwoord

Vraag nr. 4-6518 d.d. 15 januari 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Bij verkiezingen is het de gewoonte dat de steden en gemeenten borden plaatsen waarop de deelnemende partijen en hun kandidaten verkiezingsaffiches kunnen aanbrengen.

1. Graag had ik van de geachte minister geweten of gemeenten en steden hiertoe verplicht zijn. Indien ja, op basis van welke wettelijke gronden gebeurt dit dan?

2. Tegen wanneer moeten de borden in de aanloop naar de verkiezingen effectief ter beschikking staan van de partijen?

3. Werden gemeenten die bij de vorige verkiezingen beslisten om geen verkiezingsborden te zetten gesanctioneerd door de toezichthoudende overheid?

Antwoord ontvangen op 24 februari 2010 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vraag.

1 en 2. Overeenkomstig artikel 5, §2 van de wet van 4 juli 1989 betreffende de beperking en de controle van de verkiezingsuitgaven voor de verkiezingen van de Federale kamers, de financiering en de open boekhouding van de politieke partijen, bepalen de gouverneurs van de provincie en de gouverneur van het administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad bij politiebesluit de nadere regels inzake het aanbrengen van verkiezingsaffiches. Ze sturen eveneens aan elke gemeente een omzendbrief met de aanbevelingen inzake het aanplakken van de kiesaffiches, opdat deze genoeg plaatsen ter beschikking stellen van de lijsten en de kandidaten, om zo wilde aanplakking te voorkomen en een rechtvaardige toegang tot de kiesaanplakking mogelijk te maken.

De gemeenten zijn echter niet verplicht om deze aanbevelingen te volgen, als zij deze niet noodzakelijk achten. Het is aan de provinciegouverneur om, voor zover dat nuttig en nodig is, de bijkomende maatregelen te treffen die nodig zijn om de openbare orde te handhaven.

3. Het administratief toezicht op de gemeentebesturen valt onder de bevoegdheden van de Gewesten. Daardoor vallen disciplinaire sancties die al dan niet getroffen worden tegen een burgemeester in het kader van de verkiezingen van 7 juni 2009, eveneens onder de bevoegdheden van het Gewest. Ik heb geen informatie gekregen over dit onderwerp.