Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-6513

van Yves Buysse (Vlaams Belang) d.d. 15 januari 2010

aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen

Valse parfums - In beslag genomen flesjes - Landen van herkomst

cosmetisch product
namaak
zwarte handel
intellectuele eigendom
politiële samenwerking
douanecontrole

Chronologie

15/1/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 18/2/2010)
23/2/2010Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-6512
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-6514

Vraag nr. 4-6513 d.d. 15 januari 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In 2008 werden door de politie, Douane en de cel Namaak van de Federale Overheidsdienst (FOD) Economische 100 440 flesjes valse parfum in beslag genomen. In vergelijking met 2007 was dit een stijging met ongeveer 60 000. De belangrijkste landen van waaruit de nepparfum werd ingevoerd waren China, Turkije en Marokko.

Mijn vragen:

1. Wat zijn de cijfers voor 2009?

2. Zijn de landen van waaruit de nepparfum werd ingevoerd nog steeds de hoger genoemde?

3. Werd overleg gepleegd met de landen van herkomst in verband met het nemen van concrete maatregelen om het fenomeen in te dijken?

Antwoord ontvangen op 23 februari 2010 :

Ziehier mijn antwoord op de vraag van het geachte lid:

1 – 2. Mijn diensten beschikken niet over volledige cijfergegevens betreffende dit fenomeen.

De Algemene Directie Controle en Bemiddeling heeft zeventig flesjes in beslag genomen in 2009 en 1 657 eenheden in 2008.

Ik verwijs naar het antwoord dat zal worden verstrekt door mijn collega’s, de minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Financiën, aan wie deze vraag eveneens gesteld werd.

3. Er werd in september 2009 bij de Dienst voor de Intellectuele Eigendom een contactpunt 'Intellectuele Eigendom en China' opgericht. In eerste instantie zal dit contactpunt voornamelijk eerstelijnsinformatie met betrekking tot het IPR-systeem in China, verstrekken aan de Belgische bedrijven die de Chinese markt willen betreden. Het contactpunt zal hierbij coördineren met de bevoegde regionale instellingen (AWEX, FIT, Brussels Export).

Dit contactpunt kan daarnaast eveneens de Belgische diplomatieke vertegenwoordiging in China bijstaan bij diplomatieke bilaterale gesprekken met betrekking tot IPR-bescherming. Ook de onderhandelingen tussen de EU en China kunnen door dit contactpunt worden opgevolgd.

Dit project is nog maar recent van start gegaan, maar het heeft wel al een hoop nuttige informatie kunnen verzamelen en de gepaste contacten kunnen leggen. Dit project blijft momenteel beperkt tot de problemen met China. De aanpak zoals hierboven beschreven vraagt immers een minimumkennis van de Chinese wetgeving en het Chinese gerechtelijke systeem. Het is dan ook moeilijk om in eenzelfde ondersteuning te kunnen voorzien voor alle landen.