Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-6468

van Yves Buysse (Vlaams Belang) d.d. 11 januari 2010

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Federale gerechtelijke politie van het arrondissement Brugge - Begeleidingstraject inzake waardebepaling en cultuurverandering - Aanbevelingen - Organisatie in andere arrondissementen

gerechtelijke politie
beheer

Chronologie

11/1/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 11/2/2010)
17/2/2010Antwoord

Vraag nr. 4-6468 d.d. 11 januari 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Binnen de federale gerechtelijke politie van Brugge werd een tijdje geleden een intern onderzoek gevoerd in verband met het management. Volgens de geachte minister ging het hier over een zogenaamd " begeleidingstraject inzake waardebepaling en cultuurverandering ", maar gezien de feiten waarmee de federale gerechtelijke politie van Brugge de voorbije maanden in de pers kwam, wordt dit onderzoek dan ook gelinkt aan een aantal problemen in de interne organisatie.

1. Graag had ik van de geachte minister geweten waarom dit proefproject specifiek in Brugge werd georganiseerd?

2. Is er al duidelijkheid over de aanbevelingen die aan het onderzoek zullen worden gekoppeld in verband met het management in Brugge?

3. Wanneer zullen die aanbevelingen worden bekendgemaakt?

4. Is er al duidelijkheid of dit begeleidingstraject ook zal georganiseerd worden in andere arrondissementen van het land?

Antwoord ontvangen op 17 februari 2010 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen.

1. In 2004 werden er voor het geheel van de Federale gerechtelijke politie waarden bepaald, gestoeld op de deontologische code en de waarden van de Federale politie. Deze waardebepaling was noodzakelijk om de Federale gerechtelijke politie te stroomlijnen en te oriënteren naar de gemeenschapsgerichte politiezorg en de optimale bedrijfsvoering waarvan sprake in mijn omzendbrieven CP1 en CP2.

Cultuurverandering vraagt een doorgedreven en langdurige inspanning en ontstaat niet vanzelf. Binnen de verschillende directies van de Federale gerechtelijke politie werden er daarom trajecten opgezet om deze waarden ingang te doen vinden en te laten dragen door alle leden van de FGP.

Voor Brugge werd, in samenspraak met de plaatselijke directeur, gekozen voor een traject waarbij er beroep werd gedaan op een externe consultant die een methode hanteert die zowel in veel binnenlandse als buitenlandse organisaties haar meerwaarde heeft bewezen. De keuze voor Brugge is een pragmatische keuze geweest. Er was tot op dat moment nog niet veel initiatief geweest rond de cultuurverandering en de grootte leek optimaal om deze methodologie toe te passen. Het was ook bij de algemene directie bekend dat er in het verleden incidenten zijn geweest die mogelijks hun oorsprong vonden in de verschillende heersende culturen.

2. Er werd samen met het management van Brugge een traject opgesteld om de heersende cultuur om te buigen naar de door het personeel en de directie gewenste waarden. Dit kan niet op korte termijn worden gerealiseerd en vraagt een doorgedreven actie gedurende meerdere jaren.

3. Dit traject is in grote lijnen reeds bekend bij de leden van de Federale gerechtelijke politie Brugge. Open communicatie is één van de waarden die moeten worden bereikt en telkens er wordt besloten tot een volgende stap in de methodologie wordt het hoe en het waarom meegedeeld.

4. Voorlopig hebben we in Brugge enkel de eerste stap gezet, namelijk het uitvoeren van de scanning. Het is nog veel te vroeg om een definitieve evaluatie te maken en besluiten te trekken naar andere directies toe. De Federale gerechtelijke politie blijft wel voortdurend aan de cultuurverandering werken en dit via verschillende methodes. De operationele resultaten bewijzen dat dit loont.