Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-6354

van Paul Wille (Open Vld) d.d. 29 december 2009

aan de minister van Justitie

Skimming van bankkaarten - Aantallen - Maatregelen

elektronisch betaalmiddel
elektronische bankhandeling
diefstal
computercriminaliteit
gegevensbescherming

Chronologie

29/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 29/1/2010)
6/5/2010Einde zittingsperiode

Vraag nr. 4-6354 d.d. 29 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Skimming komt frequent wel in het nieuws. Via een paar handige technische ingrepen worden gegevens van betaalkaarten geskimd. Een eerste (vaak in te bouwen) " lezer " leest de basisgegevens van de bankkaart, de kaartnummer en dergelijke. Via andere malafide technieken wordt de persoonlijke code ontfutseld. De techniek groeide de laatste jaren sterk. Vooral Oost-Europese bendes, meer bepaald Bulgaren en Roemenen, specialiseren zich in deze oplichtingpraktijken. Het is een fraude die de laatste jaren exponentieel is toegenomen. Officieel heet het immers dat de fraude sterk teruggedrongen wordt door de introductie van een chip op onze bankkaarten. De praktijk blijkt echter een stuk minder rooskleurig. Op het internet vind je websites, onder meer van Oost-Europese hackers, waar je alle gegevens vindt om op blanco bankkaarten te plaatsen. Alles wat je nodig hebt om te kopiėren, vinden bendes op het internet.

De skimscanners en camera's werden in het verleden probleemloos en zonder gene in bankfilialen geļnstalleerd.

Graag kreeg ik, gezien de gevoeligheid, van de geachte minister een uitvoerig en duidelijk antwoord op volgende vragen:

1. Zijn de huidige wettelijke regelingen afdoende om skimmen effectief aan te pakken (het kopiėren van gegevens van een magneetpas, het afkijken van bijbehorende pincode van pinnende personen en vervolgens deze gegevens gebruiken om een pas na te maken)?

2. Is hij bereid de wet zodanig aan te passen dat het voorhanden hebben van skim-apparatuur in welke vorm dan ook, het afkijken van de personal identification number (PIN)-code en andere gedragingen die skimmen mogelijk maken strafbaar te maken, zodat skimmen effectief kan worden aangepakt? Zo nee, waarom niet?

3. Is hij van mening dat er voldoende wordt gedaan aan het skimmen? Is hij tevens van mening dat gerechtelijke diensten voldoende kennis hebben op het gebied van skimmen?

4. Verloopt de communicatie tussen de private partijen, zoals de detailhandel, banken en publieke partijen, zoals de politie en het openbaar ministerie (OM) dusdanig dat daar geen belemmering ligt in het voorkomen en aanpakken van het skimmen?

5. Kent het OM topprioriteit toe aan het skimmen?

6. Hoeveel gevallen van skimmen zijn bekend voor 2006, 2007, 2008 en 2009?