Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-6283

van Louis Ide (Onafhankelijke) d.d. 10 december 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Paramedische interventieteams (PIT) - Geografische verdeling - Criteria

eerste hulp
ziekentransport
ziekenhuis

Chronologie

10/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 15/1/2010)
16/2/2010Antwoord

Vraag nr. 4-6283 d.d. 10 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Recent werden acht nieuwe paramedische interventieteams (PIT) toegekend, waarvan vier in Wallonië. Ik denk dat die plaatsen terecht een PIT krijgen omdat het bijvoorbeeld plaatsen in de Ardennen zijn waar er weinig ziekenhuizen en Mobiele Urgentie Groep(MUG)-diensten zijn. De Antwerpse en Limburgse Kempen kampen echter met hetzelfde probleem, maar hier werden geen PIT's toegewezen aan een ziekenhuis. Mol bijvoordeeld, dat over geen MUG-dienst beschikt, had nochtans veel moeite gedaan om een PIT te krijgen.

1. Daarom vraag ik mij af wat de criteria zijn om een PIT te krijgen?

2. Hoeveel PIT's werden nu reeds toegewezen en komt hierin nog verandering in de toekomst?

3. Hoeveel PIT's zijn nu operationeel in België, Brussel, Vlaanderen en Wallonië? Hoeveel zullen er dat zijn in elke regio inclusief de acht nieuw toegekende?

Antwoord ontvangen op 16 februari 2010 :

Op mijn verzoek bestudeert de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu de mogelijke alternatieven voor het systeem dat ingevoerd is door de wet van 8 juli 1964. Om die reden werden de verschillende projecten van het Paramedical Intervention Team (PIT) op touw gezet. De PIT is een ambulance die verbonden is aan een ziekenhuis, met een gespecialiseerd verpleegkundige aan boord die onder meer permanente orders uitvoert onder medische supervisie.

Een eerste cyclus van vijf projecten werd afgesloten op 30 juni 2007 en heeft geleid tot een grondige evaluatie van de uitgevoerde projecten en tot de uitbouw van een referentiekader voor PIT-projecten. De op die manier verworven kennis kon rechtstreeks worden aangewend voor de tweede generatie: vijf nieuwe projecten die geïmplementeerd zijn tussen juli 2007 en juni 2008. In 2010 zullen er zes en niet acht nieuwe projecten zijn. In totaal zijn er dus zestien PIT-projecten, waarvan de spreiding hierna wordt gespecificeerd.

De projecten werden geselecteerd na een oproep bij alle ziekenhuisinstellingen die over de functie “gespecialiseerde spoedgevallenzorg” beschikken. De kandidaturen werden vervolgens onderzocht, op basis van hun motieven, de structurering van het voorgestelde project en het advies van de territoriaal bevoegde federale gezondheidsinspecteur. Dit onderzoek werd uitgevoerd door het Nationaal PIT-Comité, dat samengesteld is uit experts uit de ziekenhuiswereld van de twee taalrollen en uit vertegenwoordigers van het directoraat-generaal Gezondheidszorgvoorzieningen en het directoraat-generaal Basisgezondheidszorg en Crisisbeheer. Om geselecteerd te worden, moet minstens aan de volgende criteria worden voldaan:

In de onderstaande tabel worden de verschillende projecten die momenteel lopen, opgesomd per gewest van het land en per jaar van uitvoering:

Brussel

Wallonië

Vlaanderen

U kunt dus vaststellen dat de provincies Limburg en Antwerpen en in het bijzonder de stad Mol vertegenwoordigd zijn in deze projecten.