Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-6265

van Cindy Franssen (CD&V) d.d. 7 december 2009

aan de staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, toegevoegd aan de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Federaal Plan Armoedebestrijding - Voorstel 9 - Voorbereidingen van het Europees Jaar van de strijd tegen de armoede - Deelname van verenigingen

armoede
Europese sociale politiek

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
6/5/2010Einde zittingsperiode

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-5044

Vraag nr. 4-6265 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op 4 juli 2008 heeft de Ministerraad het Federaal Plan Armoedebestrijding goedgekeurd. In het federale regeerakkoord verbindt de regering zich er immers toe “ een ambitieus plan uit te voeren inzake terugdringen van armoede en verhoging van de koopkracht, met voorrang aan de meest kwetsbaren van onze samenleving ” (Federaal regeerakkoord, blz. 20). Een aantal van de negenenvijftig maatregelen in het plan vallen onder de bevoegdheid van de geachte minister.

2010 wordt het Europees Jaar van de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting. Tegelijk zal België tijdens de tweede helft van 2010 het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie waarnemen. Dat is een uitgelezen kans om het armoedebestrijdingsbeleid extra kracht bij te zetten. Het Europees Jaar biedt bovendien de kans om een aantal Belgische beleidselementen aan de andere Lidstaten van de Europese Unie te presenteren, zoals de participatie van de verenigingen waar armen het woord nemen en de inschakeling van ervaringsdeskundigen inzake armoede in het beleid. Op deze manier kan België een bijdrage leveren aan de uitwisseling van “ goede praktijken ” op het Europese niveau.

Hiertoe dienen de verenigingen waar armen het woord nemen, weliswaar te worden betrokken bij de voorbereiding van het Europees Jaar en van het Belgisch voorzitterschap.

Om verenigingen waar armen het woord nemen, bij de voorbereiding van het Belgisch voorzitterschap te betrekken stelt het Plan voor wat volgt: “ De regering ziet erop toe dat de voorwaarden gecreëerd worden voor de participatie van de verenigingen waar armen het woord nemen in de voorbereiding van het Europees Jaar van de strijd tegen de armoede van 2010. De regering zorgt ervoor dat de verenigingen zullen beschikken over de nodige kanalen om hun ideeën uit te drukken in de voorbereiding van het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie van 2010 ” (Voorstel 9, blz. 19).

1.Op welke manier zijn de verenigingen waar armen het woord nemen betrokken bij de voorbereidingen van het Europees Jaar?

2.Heeft de geachte staatssecretaris concrete initiatieven genomen om de participatie van die verenigingen bij de voorbereiding van het Europees Jaar te bevorderen? Werden er maatregelen getroffen opdat met de bijdrage van de verenigingen maximaal rekening wordt gehouden? Zo ja, welke en hoe volgt hij ze op?

3.Heeft hij voorzien in specifieke informatie en vorming om ervoor te zorgen dat de armsten ook daadwerkelijk actief kunnen participeren? Zo ja, onder welke vorm?

4.Heeft hij financiële middelen vrijgemaakt voor die maatregelen? Zo ja, om welk totaalbedrag gaat het en op welke manier werden de middelen concreet verdeeld?

5.Zullen de verenigingen waar armen het woord nemen ook tijdens de activiteiten in het kader van het Europees Jaar zelf vertegenwoordigd zijn? Zo ja, op welke manier?

6.Heeft hij stappen gedaan om te garanderen dat het Belgische project rond ervaringsdeskundigen inzake armoede optimaal onder de aandacht wordt gebracht tijdens relevante activiteiten in het kader van het Europees Jaar? Zo ja, welke?