Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-6264

van Cindy Franssen (CD&V) d.d. 7 december 2009

aan de staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, toegevoegd aan de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Federaal Plan Armoedebestrijding - Voorstel 7 - Evaluatie van het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en uitsluiting

armoede
sociale uitsluiting

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
9/2/2010Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-5043

Vraag nr. 4-6264 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op 4 juli 2008 heeft de Ministerraad het Federaal Plan Armoedebestrijding goedgekeurd. In het federale regeerakkoord verbindt de regering zich er immers toe “ een ambitieus plan uit te voeren inzake terugdringen van armoede en verhoging van de koopkracht, met voorrang aan de meest kwetsbaren van onze samenleving ” (Federaal regeerakkoord, blz. 20). Een aantal van de negenenvijftig maatregelen in het plan vallen onder de bevoegdheid van de geachte staatssecretaris.

Het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting, opgericht in het kader van het samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat, de gemeenschappen en de gewesten met betrekking tot de bestendiging van het armoedebeleid, is uitgegroeid tot een belangrijk instrument van het het armoedebeleid. Het Steunpunt versterkt niet alleen de coherentie van het overheidsbeleid, het verzamelt ook kennis en ervaring waaruit de verschillende actoren in de armoedebestrijding kunnen putten.

Tot bestendiging en ondersteuning van het werk van het Steunpunt stelt het Plan voor wat volgt: “ Een evaluatie van het Steunpunt tot bestrijding van armoede zal voorgesteld worden aan de Interministeriële Conferentie om na te gaan hoe de werking verder kan verbeterd worden in overleg met de gewesten en gemeenschappen. Indien een versterking van het Steunpunt nodig blijkt zal dit worden opgenomen in de begrotingsbesprekingen ” (Voorstel 7, blz. 17).

1.Heeft de voorgestelde evaluatie van het Steunpunt reeds plaatsgevonden?

2.Zo ja, wat waren de resultaten van die evaluatie? Kan de geachte staatssecretaris mij een rapport van de evaluatie bezorgen? Zo neen, wanneer zal de evaluatie plaatsvinden?

3.Zo ja, is de evaluatie al voorgesteld op de Interministeriële Conferentie en wat waren desgevallend de resultaten van de bespreking?

4.Zo neen, wanneer zal de evaluatie plaatsvinden?

5.Wie voerde de evaluatie uit en op basis van welke criteria gebeurde dat? Indien de evaluatie nog niet plaatsvond, wie zal er deelnemen aan de evaluatie en op basis van welke criteria zal dat gebeuren?

6.Werd er bij de voorbije begrotingsbesprekingen rekening gehouden met een mogelijke versterking van het Steunpunt? Zo ja, op welke manier zal dat gebeuren en in welke budgetten wordt hiervoor voorzien? Zo neen, waarom niet?

Antwoord ontvangen op 9 februari 2010 :

In antwoord op haar vragen heb ik de eer het geachte lid het volgende mede te delen.

De Interministeriële Conferentie Integratie in de Samenleving van 15 december 2008 verklaarde zich akkoord om het samenwerkingsakkoord betreffende de bestendiging van het armoedebeleid (1998) te evalueren. Hiervoor werd een werkgroep, samengesteld uit vertegenwoordigers van alle rechtstreeks betrokken ministers, opgericht. De werkgroep diende een concreet voorstel tot aanpassing uit te werken.

In het samenwerkingsakkoord betreffende de bestendiging van het armoedebeleid (1998) vinden we de aanleiding tot de oprichting van het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting terug. Derhalve was de evaluatie van de rol van het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting één van de kernaandachtspunten van deze evaluatie van het samenwerkingsakkoord.

Het was de Interministeriële Conferentie Integratie in de Samenleving van 30 maart 2009 die het nieuwe Samenwerkingsakkoord voor Armoede goedkeurde. Dit nieuwe samenwerkingsakkoord impliceerde concreet een herdefiniëring van de rol van het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting. Centraal aandachtspunt hierbij is dat het steunpunt tot een expertisecentrum voor armoedebestrijding moet uitgroeien.