Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-6224

van Helga Stevens (Onafhankelijke) d.d. 7 december 2009

aan de staatssecretaris voor Sociale Zaken, belast met Personen met een handicap, toegevoegd aan de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Interministeriële conferentie Welzijn - Werking

Interministeriële Conferentie
sociaal welzijn
gehandicapte

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
28/1/2010Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-3947

Vraag nr. 4-6224 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In haar beleidsnota van 5 november 2008 stelde uw voorgangster, mevrouw Julie Fernandez Fernandez, dat zij veel belang hecht aan een dynamische werking en een besluitvaardige aanpak van de sectie 'personen met een handicap' van de interministeriële conferentie Welzijn, en van de daaronder ressorterende werkgroepen.

Graag had ik u hierover volgende vragen gesteld:

1. Hoe vaak hebben de genoemde IMC, en in het bijzonder de sectie 'personen met een handicap' en de daaraan gelinkte werkgroepen sinds de start van deze legislatuur al vergaderd?

2. Kan u een systematisch overzicht geven van de thema's, problematieken, etc. die tijdens deze vergaderingen werden behandeld? Is het mogelijk om een exemplaar van de verslagen van deze vergaderingen te krijgen?

3. Kan u een systematisch overzicht geven van de concrete beslissingen die naar aanleiding van deze vergaderingen al werden genomen?

Antwoord ontvangen op 28 januari 2010 :

Ik heb de eer u hieronder het antwoord op uw vragen te geven:

1. De Interministeriële Conferentie Welzijn, sport en Gezin, deel « Personen met een handicap » heeft tijdens deze legislatuur dertig keer vergaderd (plenaire vergaderingen en werkgroepen). Het is niet gebruikelijk om de verslagen van die vergaderingen door te geven, aangezien die geen openbaar karakter hebben.

2. Er zijn vijf werkgroepen opgericht die overwegend de volgende thema’s hebben aangekaart of op de agenda gezet:

- tewerkstelling: de verbetering van de tewerkstellingsgraad van personen met een handicap, vertrekkende van de bestaande maatregelen, in een poging van een beter zicht op de economische en socio-economische gegevens te krijgen; het gebruik van de financiële middelen die bestemd waren voor het Fonds voor Tewerkstelling;de werkloosheidsvallen;

- zware afhankelijkheid: betere aanpak van de zware afhankelijkheid; statuut van de mantelzorgers;

- mobiliteit: verbeteren van de toegankelijkheid van de verschillende transportvormen voor personen met een beperkte mobiliteit met als doelstelling een volledige toegankelijkheid;

- internationale betrekkingen: deelname aan de Europese activiteiten van de vertegenwoordigers van de Belgische overheden bevoegd voor het beleid voor personen met een handicap; het verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van de personen met een handicap; activiteiten tijdens het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie in 2010;

- na een ongeval: verbeterde informatie en wegwerken van de moeilijkheden van slachtoffers van een ongeval en hun omgeving, die vaak geconfronteerd worden met complexe en lange procedures.

Aangezien de verslagen van die vergaderingen geen openbaar karakter hebben, is het niet gebruikelijk ze te verspreiden.

3. Tijdens haar plenaire vergaderingen heeft de Interministeriële Conferentie de volgende documenten bekrachtigd en de volgende beslissingen genomen:

- Tewerkstelling:

- goedkeuren van een bibliografie en een samenvattende tabel « Maatregelen voor de tewerkstelling»;

- vraag om specifieke vragen in de enquêtes over werkkrachten te integreren die gericht is aan de federale minister voor Ondernemingen en Vereenvoudiging;

- verklaring over het gebruik van de financiële middelen die oorspronkelijk voor het tewerkstellingsfonds voor Personen met een handicap bestemd waren (zie ook het antwoord op vraag nr. 4-3957 van het geachte lid.

- Zware afhankelijkheid:

- verklaring over zware afhankelijkheid.

- Mobiliteit:

- beslissing om een technische werkgroep op te richten die met name als doelstellingen zou hebben: een harmonisering van de normen via het opstarten van een pilootproject, wat allemaal zou moeten uitmonden in een samenwerkingsakkoord, waarna de verschillende regeringen de resultaten moeten integreren in de wetteksten en reglementaire teksten.

- Internationale betrekkingen:

- resolutie over de deelname aan de Europese activiteiten van vertegenwoordigers van de Belgische overheden die bevoegd zijn voor het beleid ten voordele van de personen met een handicap;

- voorstel voor de installatie van een opvolgingsorgaan zoals voorzien in artikel 33 van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van de personen met een handicap (voorstel voor een dubbele structuur, enerzijds een officiële coördinatietool en anderzijds een onafhankelijke en representatieve structuur);

- voorstellen voor activiteiten tijdens het Europese voorzitterschap van België in 2010 (de vraag om enerzijds een activiteit te organiseren die het verband legt tussen handicap en armoede en anderzijds een « evenement » organiseren dat met name op het nieuwe « Disability action Plan 2011-2020 » van de Europese Commissie betrekking heeft, waarbij het de bedoeling is dat België dat Plan officieel lanceert.

De relevante documenten (bibliografie, tabel van de maatregelen, verklaringen en resoluties) worden aan de griffier van de Kamer toegestuurd waar ze kunnen geraadpleegd worden.