Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-6061

van Helga Stevens (Onafhankelijke) d.d. 7 december 2009

aan de staatssecretaris voor Mobiliteit, toegevoegd aan de Eerste Minister

Alcoholbeleid - Gezamenlijke verklaring - Uitvoering van de maatregelen

verkeersveiligheid
alcoholhoudende drank
alcoholisme
automobieluitrusting
politiecontrole

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
10/12/2009Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-4837

Vraag nr. 4-6061 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Uit het antwoord op mijn vraag nr. 4-2217 vernam ik van de collega van de geachte staatssecretaris, mevrouw Onkelinx, dat zij met hem een bilateraal overleg was opgestart over de uitvoering van de gezamenlijke verklaring inzake alcoholbeleid van de ministers die de volksgezondheid onder hun bevoegdheden hebben. Enkele van de in deze verklaring voorgestelde maatregelen vallen immers onder uw bevoegdheden. Ik denk met name aan de voorstellen die betrekking hebben op het verhogen van de verkeersveiligheid zoals het opvoeren van de alcoholcontroles (punt 4.4.1.), het voeren van een strenger beleid op het vlak van boetes en rijverboden (punt 4.4.2.), en het bekijken van de mogelijkheid om alcolocks te installeren in de wagens van recidivisten en beroepschauffeurs (punt 4.7.1.).

Graag had ik vernomen:

1. Welke overlegmomenten hebben reeds plaatsgevonden met uw federale collega bevoegd voor volksgezondheid?

2. Welke resultaten hebben deze contacten tot nog toe opgeleverd? Werden de hoger genoemde (of eventueel andere) voorstellen al bestudeerd op hun haalbaarheid? Werden er al initiatieven genomen om deze maatregelen te implementeren?

Antwoord ontvangen op 10 december 2009 :

Ik heb de eer het geachte lid het volgende te antwoorden:

1. Er is overleg geweest op het niveau van de beleidscellen met betrekking tot de invulling van het luik “alcohol en verkeer” in de gezamenlijke verklaring inzake alcoholbeleid van de ministers die de volksgezondheid onder hun bevoegdheid hebben.

2. Rijden onder invloed van alcohol wordt als één van de belangrijkste ongevalsfactoren beschouwd, waaraan zowel inzake sensibilisering (BOB-campagnes) als inzake controles, vervolging en bestraffing prioriteit wordt gegeven.

Het aantal alcoholcontroles zal de komende jaren stelselmatig worden opgevoerd zodat uiteindelijk een op drie bestuurders jaarlijks zal worden gecontroleerd.

De wet van 12 juli 2009 voert het alcoholslot in als mogelijke sanctie in de wegverkeerswet.

Op 1 april 2009 werd een nationale CAO afgesloten betreffende het alcohol- en drugbeleid in de onderneming. Ingevolge deze CAO kan de transportsector overgaan tot installatie van alcoholsloten in hun vrachtwagens en autocars.

Bovendien bereid ik een wetsontwerp voor dat een lagere alcohollimiet invoert (0,2 pro mille) voor bepaalde risicogroepen zoals beginnende bestuurders in de twee eerste jaren, beroepschauffeurs en motorrijders.