Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5993

van Geert Lambert (Onafhankelijke) d.d. 7 december 2009

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Kerncentrale van Gravelines - Incident - Effecten in België - Veiligheid van de inwoners van nabijgelegen Belgische gemeenten

kerncentrale
Frankrijk
nucleaire veiligheid
grensoverschrijdende samenwerking
kernongeval
nucleaire beveiliging

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
24/2/2010Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-4377

Vraag nr. 4-5993 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Begin augustus 2009 deed zich een significant incident voor in de kerncentrale van het Noord-Franse Gravelines. Die kerncentrale ligt op een boogscheut van de Belgische grens, zodat incidenten ook gevolgen kunnen hebben voor de veiligheid van de inwoners van West-Vlaanderen.

Hebben de Franse autoriteiten België geïnformeerd over het incident?

Hebben de Belgische bevoegde autoriteiten alle nodige informatie ontvangen om het veiligheidsrisico afdoende te kunnen inschatten?

Zo ja, zijn er maatregelen getroffen om de veiligheid van de inwoners van de nabijgelegen Belgische gemeenten te verzekeren?

Zo neen, welke maatregelen zijn er getroffen om de informatiedoorstroming tussen Frankrijk en België te verbeteren?

Antwoord ontvangen op 24 februari 2010 :

1. Op 9 augustus jongstleden heeft zich een “significant” incident voorgedaan bij de kerncentrale van Gravelines bij ontladingsoperaties van brandstof van reactor 1.

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) werd op de hoogte gebracht via het INES-kanaal en via de Franse homologe instantie, de Autorité de Sûreté Nucléaire (ASN), in het kader van de ervaringsuitwisseling tussen de veiligheidsautoriteiten over technische mankementen in nucleaire installaties.

2. Het incident, dat geklasseerd werd op niveau 1 van de INES-schaal (schaal met gradaties van 0 tot 7) had geen gevolgen voor het personeel van de centrale en heeft niet geleid tot uitstoot van radioactieve stoffen in de omgeving. Er was geen enkel risico voor het milieu of voor de bevolking.

3. Aangezien het incident geen gevolgen had noch voor het milieu, noch voor de bevolking, dienden geen maatregelen te worden genomen om de veiligheid van de inwoners van de nabijgelegen Belgische gemeenten te verzekeren.

In geval van een nucleaire noodsituatie bij de kerncentrale van Gravelines, met mogelijke gevolgen voor het Belgische grondgebied, kunnen de nodige beschermingsmaatregelen getroffen worden op basis van het Nucleair en Radiologisch Noodplan voor het Belgische Grondgebied.

In voorkomend geval wordt het Crisiscentrum ook door de Franse autoriteiten geïnformeerd op basis van het Accord de Coopération entre le gouvernement de la République Française et le gouvernement du Royaume de Belgique sur la centrale nucléaire de Chooz et les échanges d’informations en cas d’incident ou d’accident (ensemble un échange de lettres) van 8 september 1998. De bepalingen betreffende informatie-uitwisseling zijn overeenkomstig dit akkoord eveneens van toepassing bij radiologische noodsituaties bij de kerncentrale van Gravelines.

De samenwerking bij eventuele radiologische noodsituaties bij kerncentrale Gravelines komt trouwens aan bod in het kader van een Frans-Belgische werkgroep die regelmatig samenkomt en waarvan de doelstelling met name is om een protocol-akkoord tot stand te brengen dat de informatie-uitwisseling en het overleg tussen Frankrijk en België intensifieert en formeel bevestigt. De betrokken instanties bij deze werkgroep zijn de Autorité de Sûreté Nucléaire, het Institut de Radioprotection et de Sûreté Nucléaire en het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken enerzijds, en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, Bel-V en het Crisiscentrum anderzijds

Tenslotte is het zo dat België ook steeds betrokken wordt bij de Franse noodplanoefeningen rond de kerncentrale van Gravelines.