Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5968

van Yves Buysse (Vlaams Belang) d.d. 7 december 2009

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Europese verkiezingen van 7 juni 2009 - Belgen die in het buitenland verblijven - Beperkte deelname - Redenen

Belgen in het buitenland
stemrecht van Belgen in het buitenland
kiesrecht
stemming
Europese verkiezing

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
22/12/2009Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-3790

Vraag nr. 4-5968 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op 7 juni 2009 konden landgenoten met verblijfplaats in een andere Lidstaat van de Europese Unie zich laten registreren als kiezer voor de verkiezingen van het Europese Parlement in België.

Het uiteindelijke aantal landgenoten dat zich effectief heeft laten registreren, was eerder beperkt te noemen. Sommigen wijten dit aan het feit dat er te weinig bekendheid is gegeven aan de mogelijkheid om zich te laten registreren.

Kan de geachte minister me laten weten welke initiatieven er vanuit zijn departement of onder zijn impuls in de aanloop naar de voorbije verkiezingen van 7 juni 2009 genomen werden om die registratiemogelijkheid te communiceren met onze landgenoten in een andere Lidstaat van de Europese Unie?

Antwoord ontvangen op 22 december 2009 :

Het actief en passief kiesrecht bij de verkiezingen voor het Europees Parlement wordt geregeld door de Richtlijn 93/109/EG van 6 december 1993 van de Raad van de Europese Unie tot vaststelling van de wijze van uitoefening van het actief en passief kiesrecht bij de verkiezingen voor het Europees Parlement ten behoeve van de burgers van de Unie die verblijven in een huidige of toekomstige Lidstaat waarvan zij geen onderdaan zijn (Europees Publicatieblad – L 329 – van 30 december 1993).

Deze richtlijn werd omgezet in de Belgische kieswetgeving bij de wet van 11 april 1994 tot wijziging van de wet van 23 maart 1989 betreffende de verkiezing van het Europees Parlement.

De filosofie van deze richtlijn bestaat erin de Europese burgers die hun land verlaten hebben ertoe aan te zetten te stemmen in de Europese Lidstaat waar zij verblijven. Overigens heeft mijn voorganger hieromtrent verscheidene acties ondernomen (informatiefolder, herinneringsbrief) om aan elke onderdaan van de 26 andere Lidstaten die in België gevestigd is informatie te verstrekken over zijn kiesrechten in ons land.

In overeenstemming met deze richtlijn werd er door mijn diensten geen specifieke actie ondernomen om de inschrijving, op onze kiezerslijsten, van Belgen die in het buitenland in een andere Lidstaat van de Europese Unie verblijven, aan te moedigen.

Bij de Belgische consulaten en ambassades, konden zij nochtans informatie krijgen over de mogelijkheid om voor de Europese verkiezingen, via briefwisseling, te stemmen op Belgische lijsten.