Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5908

van Franco Seminara (PS) d.d. 7 december 2009

aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen

Hospitalisatieverzekering - Kostprijs - Wetten van 20 juli 2007 en 17 juni 2009 - Uitvoeringsbesluiten - Medische index - Stand van zaken - Verzekeringsaanbod - Verzekeringscontracten privé en ziekenfonds - Wetsontwerp - Stand van de werkzaamheden

particuliere verzekering
kosten voor ziekenhuisopname
verzekeringspremie

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
2/3/2010Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-5074

Vraag nr. 4-5908 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Frans)

Zoals u weet is de hospitalisatieverzekering één van de meest gewaardeerde verzekeringen in België. Ze wordt echter steeds duurder.

In dat kader werd de wet van 20 juli 2007 tot wijziging, wat de private ziekteverzekeringsovereenkomsten betreft, van de wet van 25 juni 1992 op de landverzekeringsovereenkomst, een initiatief van minister Verwilghen, om ongepaste prijsstijgingen te blokkeren, recentelijk gewijzigd (wet van 17 juni 2009 tot wijziging, wat de ziekteverzekeringsovereenkomsten betreft, van de wet van 25 juni 1992 op de landverzekeringsovereenkomst en van de wet van 20 juli 2007 tot wijziging, wat de private ziekteverzekeringsovereenkomsten betreft, van de wet van 25 juni 1992 op de landverzekeringsovereenkomst).

Op basis van die wet kunnen sommige essentiële principes worden gerealiseerd. Ze bekrachtigt met name het levenslange recht op een verzekeringscontract en het recht om een collectief contract op individuele basis voort te zetten (bijvoorbeeld bij pensionering).

De verzekerde wordt in de toekomst geacht een hospitalisatieverzekering te genieten zonder bijkomend geneeskundig onderzoek omdat de voortzetting van het contract voortaan gebeurt op basis van het geneeskundige onderzoek dat is uitgevoerd bij de eerste ondertekening van het contract.

Er is bovendien voorzien in een medisch indexeringsmechanisme om de ondoordachte premiestijgingen stop te zetten en te voorkomen dat het systeem ontspoort. Die prijsindex wordt beschouwd als een plafond voor de premieberekening.

Ondanks die vooruitgang moeten we vaststellen dat er voor de verbruiker nog altijd problemen zijn in de sector hospitalisatieverzekering omdat de wet en de voor de verzekerde voordelige bepalingen niet snel genoeg worden toegepast.

In dat verband wil ik u volgende vragen stellen :

Hoever staan de besprekingen over de uitvoeringsbesluiten van de wet van 17 juni 2009 en wanneer zullen ze aan de Ministerraad worden voorgelegd?

De medische prijsindex, die gepland was voor 1 juli 2009, is er nog altijd niet. Kunt u mij zeggen hoever het staat met de besprekingen daarover en kunt u mij zeggen vanaf welke datum die index van toepassing wordt?

Tot slot een vraag in verband met het verzekeringsaanbod. Het verschil tussen de contracten van de ziekenfondsen en die van de privéverzekeraars wordt steeds kleiner. Hoever staat het met het wetsontwerp dat de producten van de ziekenfondsen en die van de privéverzekeraars op hetzelfde peil moet brengen?

Antwoord ontvangen op 2 maart 2010 :

Hierbij kan ik aan het geachte lid de volgende elementen van antwoord meedelen:

  1. Het koninklijk besluit van 1 februari 2010 tot vaststelling van de specifieke indexcijfers bedoeld in artikel 138bis-4, par. 3, van de wet van 25 juni 1992 op de landverzekeringsovereenkomst werd in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd op 8 februari 2010.

  2. Artikel 138bis-4 van de wet van 25 juni 1992 op de landverzekeringsovereenkomst is in werking getreden op 1 juli 2009.

  3. Over het wetsontwerp dat beoogt om de producten van de mutualiteiten en de private verzekeraar op gelijke voet te plaatsen, verwijs ik naar de antwoorden van mijn collega’s, de minister van Sociale Zaken en de minister van Financiën die ter zake bevoegd zijn.