Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5881

van Yves Buysse (Vlaams Belang) d.d. 7 december 2009

aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen

FOD Economie - Taalgebruik - Particulieren die in het Nederlandse taalgebied wonen

ministerie
taalgebruik

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
8/2/2010Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-4627

Vraag nr. 4-5881 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Een inwoner van Brugge, Nederlandstalig vanzelfsprekend, deelt mij mee dat hij briefwisseling van de FOD Economie heeft gekregen in het Frans, zelfs met een gedeeltelijk Franstalige adresvermelding ("bte" voor "bus"). Het spreekt vanzelf dat dit in strijd is met de gecoördineerde wetten van 18 juli 1966 op het gebruik van de talen in bestuurszaken.

1.In welke taal richt de FOD Economie zich in beginsel in haar betrekkingen met particulieren tot de inwoners van het Nederlandse taalgebied?

2. Hoe is het mogelijk dat iemand uit Brugge, die zonder twijfel Nederlandstalig is en zich steeds in het Nederlands tot de administratie heeft gericht, een Franstalig document krijgt toegestuurd?

3. Worden er maatregelen genomen om dergelijke voorvallen in de toekomst onmogelijk te maken?

Antwoord ontvangen op 8 februari 2010 :

  1. Op grond van artikel 41, § 1, van de gecoördineerde wetten van 18 juli 1966 op het gebruik van de talen in bestuurszaken, gebruiken de centrale diensten, in hun contacten met particulieren, deze van de drie talen die de particulieren zelf ook hebben gebruikt. Het ééntalige karakter van het taalgebied waar de particulieren zich bevinden, beperkt helemaal niet de keuze die de particulieren hebben gemaakt en de verplichting van de centrale diensten om die keuze te eerbiedigen.

  2. De vraag van het lid bevat geen elementen die het mogelijk maken deze briefwisseling te identificeren, evenals de fout die zou zijn gemaakt.

  3. Rekening houdend met mijn antwoord op vraag 2 kan ik onmogelijk specifieke maatregelen treffen. De administratie laat zich leiden door het legaliteitsbeginsel, met inbegrip van de strikte toepassing van de bovenvermelde gecoördineerde wetten. Klachten hierover zijn overigens erg zeldzaam.