Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5513

van Nele Jansegers (Vlaams Belang) d.d. 7 december 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid

Illegalen - Bezetting van gebouwen van Fedasil te Jumet 2005

illegale migratie
politiek asiel
hongerstaking
verblijfsrecht
asielzoeker

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
22/2/2010Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-4844

Vraag nr. 4-5513 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Uit het antwoord van de toenmalige minister van Migratie- en Asielbeleid op mijn vraag om uitleg nr. 4-997 blijkt dat in 2005 de gebouwen van Fedasil te Jumet werden bezet door een groep illegalen:

" In augustus 2005 beslisten de bewoners van het open centrum van Fedasil in Jumet de Basilique Saint-Christophe in Charleroi te bezetten en begonnen er een hongerstaking. Met hun actie wilden ze protesteren tegen het protocolakkoord dat werd getekend tussen Fedasil en de Dienst vreemdelingenzaken. De overheid heeft geen specifieke actie ondernomen. "

Kan u mij in dit verband nog het volgende meedelen:

1. de precieze periode waarin de bezetting van de gebouwen plaatsgreep;

2. de periode van de hongerstaking en het aantal hongerstakers;

3. de precieze identificatie van de groep die de actie voerde;

4. het aantal actievoerders, hun verblijfsstatuut op het ogenblik van hun actie, alsook het aantal personen dat met hen verbonden was en waarvoor zij mee hun eisen stelden;

5. de bevestiging dat er geen toezeggingen werden gedaan aan de betrokkenen in het kader van of na de stopzetting van de actie inzonderheid wat het verblijf op ons grondgebied betreft en zoniet, welke toezeggingen er dan wel werden gedaan wat verblijfsstatus op ons grondgebied betreft;

6. hoeveel van deze personen op dit ogenblik nog in het land verblijft, welk verblijfsstatuut zij hebben, hoeveel er geregulariseerd werden en op welke wettelijke gronden dat gebeurde, en hoeveel inmiddels het land hebben verlaten en volgens welke procedure dit laatste is gebeurd?

Antwoord ontvangen op 22 februari 2010 :

Gezien het protocolakkoord dat op 3 augustus 2009 met de staatssecretaris voor het Migratie- en Asielbeleid werd gesloten en waarin vermeld staat dat deze “de antwoorden op parlementaire vragen zal opvolgen, voorbereiden en behandelen”, nodig ik het geachte lid uit zich te richten tot mijn collega, de staatssecretaris aan wie ik de vraag heb overgemaakt.