Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5492

van Nele Jansegers (Vlaams Belang) d.d. 7 december 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid

Illegalen - Kerkbezettingen en hongerstakingen - Overzicht - Opvolging

illegale migratie
politiek asiel
hongerstaking
verblijfsrecht
asielzoeker

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
22/2/2010Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-4509

Vraag nr. 4-5492 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In het antwoord van de toenmalige minister van Migratie- en Asielbeleid op mijn vraag om uitleg nr. 4-997 (Handelingen nr.4-84 van 15 juli 2009, blz. 29) kon zij, na heel wat getreuzel en uitstel, uiteindelijk toch een overzicht geven van de kerkbezettingen en hongerstakingen die door illegalen werden gehouden met het oog op het chanteren van de politiek verantwoordelijken om hier een permanent verblijf te kunnen afdwingen. Dit overzicht blijkt echter nog altijd verre van volledig te zijn.

Het verbaast ons ten zeerste dat de administratie daarover blijkbaar geen enkel overzicht heeft. Nochtans wordt er naar aanleiding van deze bezettingen en hongerstakingen uiteindelijk vaak onderhandeld tussen de diensten en de betrokken actievoerders en worden er lijsten opgemaakt van de betrokkenen met het oog op een verdere behandeling van hun dossiers, al is het maar in het kader van een tijdelijke regularisatie van hun verblijf zoals bijvoorbeeld om medische redenen.

Bevestigt u dat de administratie geen overzicht heeft over de kerkbezettingen en hongerstakingen en dat zij niet (meer) over lijsten beschikt van de personen die daarbij betrokken waren maar waarvoor verder wel maatregelen werden genomen door de administratie in het kader van een individuele behandeling van hun dossiers? Zo ja, hoe komt dat?

Bent u niet van oordeel dat het beleidsmatig belangrijk is dit fenomeen nauwgezet op te volgen, en ter zake dus over adequate beleidsinformatie te beschikken, al was het maar om zoveel mogelijk te kunnen vermijden dat dergelijke acties navolging zouden krijgen?

Antwoord ontvangen op 22 februari 2010 :

Gezien het protocolakkoord dat op 3 augustus 2009 met de Staatssecretaris voor het Migratie- en Asielbeleid werd gesloten en waarin vermeld staat dat deze “de antwoorden op parlementaire vragen zal opvolgen, voorbereiden en behandelen”, nodig ik het geachte lid uit zich te richten tot mijn collega, de Staatssecretaris aan wie ik de vraag heb overgemaakt.