Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5480

van Paul Wille (Open Vld) d.d. 7 december 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid

Financiële crisis - Banenverlies - Werkloosheidsuitkeringen - Budgettaire gevolgen

economische recessie
werkloosheid
werkloosheidsverzekering
beroepsbevolking
officiële statistiek
geografische spreiding
monetaire crisis
faillissement

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
6/5/2010Einde zittingsperiode

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-4399

Vraag nr. 4-5480 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Voor de financiële crisis werd België geconfronteerd met het demografische probleem van een vergrijzende bevolking. De crisis zorgde bovendien voor een toenemende werkloosheid. Sinds begin 2009 kwamen er 57 000 Belgische werklozen bovenop. Het aantal uitkeringsgerechtigden en aantal uitkeringsaanvragen bij de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) stijgt dus. Cijfers van het Fonds voor Sluiting van Ondernemingen geven statistieken over de faillissementen in België en het daaraan gekoppeld banenverlies. De statistieken voorspellen weinig goeds. Op 1 september 2009 werd de laatste stap genomen om de werkloosheidsuitkeringen welvaartsvast te maken volgens de stijgingen vastgelegd in het koninklijk besluit van 11 januari 2009. Deze stijgingen van bepaalde uitkeringen stimuleert de koopkracht en de privéconsumptie.

Gezien het korte voorgaande kader, volgende vragen:

Hoeveel mensen ontvangen nu een uitkering van de RVA? Kan de geachte minister dit duidelijk en uitvoerig volgens gewest, studieniveau en leeftijd weergeven? Hoeveel werkzoekende werklozen worden langer dan twee jaar vergoed door de RVAen hoeveel langer dan drie, vier, vijf en zes jaar? Kan zij dit overzichtelijk weergeven volgens gewest en leeftijd?

Hoeveel werklozen kwamen er per gewest sinds januari 2009 bij?

Wat is de beroepsactieve bevolking? Hoe wordt deze gedefinieerd en hoeveel beroepsactieve Belgen zijn er volgens deze definitie aan het werk? Hoeveel procent is dit? Scoort België voldoende om de Lissabondoelstellingen te halen?

Kan zij cijfers geven voor het aantal uitkeringsgerechtigden per maand vanaf januari 2007 tot op heden?

Kan zij cijfers geven over het exact aantal faillissementen en het daaraan gekoppelde banenverlies per maand vanaf 2007?

Kan zij de implicaties weergeven wat betreft het welvaartsvast maken van de werkloosheidsuitkeringen volgens de stijgingen vastgelegd in het koninklijk besluit van 11 januari 2009? Hoeveel uitkeringsgerechtigden per gewest komt dit ten goede?

Wat zijn de budgettaire implicaties volgens deze stijgingen? Wat is dus het kostenplaatje?