Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5474

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 7 december 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid

Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) - Behandeling van dossiers in een ander gewest - Taalwetgeving

Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening
zoeken naar een baan
gewesten en gemeenschappen van België
taalgebruik
werkloze

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
2/3/2010Rappel
24/3/2010Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-4209

Vraag nr. 4-5474 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In een interview met De Standaard op 14 augustus 2009 (‘Ik heb respect voor wie niet fraudeert’, blz. 32-33) schetst afscheidnemende administrateur-generaal van de RVA Karel Baeck een positief beeld over de werking van zijn diensten. Dankzij het gebruik van informatica werd een grote rendementsverbetering bekomen. De installatie van een gecentraliseerd informaticaplatform laat toe om de werklast te verplaatsen tussen lokale bureaus of afdelingen, zelfs over de taalgrens heen.

Een positieve evolutie, maar de administrateur-generaal maakt de bedenking dat het afwerken van dossiers van Brusselse werklozen in bijvoorbeeld Aalst wellicht niet conform de de gecoördineerde wetten van 18 juli 1966 op het gebruik van de talen in bestuurszaken is.

1)

a)Klopt de bewering van de administrateur-generaal van de RVA dat het afhandelen van dossiers van Brusselse werklozen in het Vlaams Gewest tegen de taalwet ingaat?

b)Zo ja, kunnen de betrokken werkzoekenden eventueel procedurefouten inroepen wanneer er beslissingen in hun nadeel worden genomen?

c)Is het al voorgevallen dat de RVA klachten hierover heeft ontvangen?

2)Hoeveel dossiers van werklozen worden behandeld door RVA-diensten die niet in hetzelfde gewest gelokaliseerd zijn dan het gewest waar de betrokken werklozen wonen?

3)

a)Geven deze praktijken aanleiding tot het doorvoeren van een aantal functionele aanpassingen van de taalwetgeving?

b)Zo ja, welke?

Antwoord ontvangen op 24 maart 2010 :

1a). De afhandeling via verplaatsing van het werk van dossiers van het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad of van een ander taalgebied gebeurt hoofdzakelijk door medewerkers van de speciale ploeg van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA), die behoren tot het hoofdbestuur van de RVA met zetel te 1000 Brussel. Zij voeren deze taken uit in een werkloosheidsbureau dicht bij hun woonplaats.

Tot op heden gebeurde de verplaatsing van werk naar een ander taalgebied enkel voor dossiers van het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad.

Het gaat enkel om encodage van gegevens. Er wordt daarenboven zoveel mogelijk rekening gehouden met de taal van het dossier. Mijn inziens vindt er geen inbreuk op de taalwetgeving plaats.

1b). Bij deze procedure wordt de beslissing tot ontzegging of beperking van de werkloosheidsuitkeringen steeds genomen door de directeur van het voor de werknemer bevoegde werkloosheidsbureau, dit om mogelijke betwistingen te vermijden.

1c). Tot op heden ontving de RVA hierover geen enkele klacht.

2). Het gros van bedoelde dossiers werd behandeld door medewerkers van de speciale ploeg van het hoofdbestuur van de RVA.

Het aantal dossiers behandeld door RVA-diensten die niet in het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad gelokaliseerd zijn blijft dus beperkt. In 2009 ging het (tot 31 augustus) om 1 800 dossiers, hetzij 1,18 % van de door het werkloosheidsbureau te Brussel afgewerkte dossiers.

3 a en b). Neen