Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5323

van Paul Wille (Open Vld) d.d. 7 december 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Evenement I love techno - In beslag genomen drugs - Uitvoering van grondige tests - Aantal intoxicaties

culturele manifestatie
verdovend middel
drugverslaving
officiële statistiek
beslag op bezittingen
Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid Louis Pasteur

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
4/1/2010Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-4918

Vraag nr. 4-5323 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op I love techno op 24 oktober 2009 werd een groot aantal jongeren gefouilleerd op drugsbezit. Uiteraard werd, gelukkig, bij de grote meerderheid niets aangetroffen. Toch werd er een pak drugs in beslag genomen. Aangezien er 30 000 bezoekers waren en er een hele reeks verschillende drugs in beslag werd genomen, is deze actie, mijns inziens, een bijzonder representatieve steekproef van welke drugs er worden gebruikt en hoe het met de samenstelling ervan is gesteld. Toch blijkt dat de politie ter plaatse bij inbeslagnames louter een basistest verricht om te kijken welk soort drugs er wordt gebruikt en welke inbreuk er bijgevolg wordt gepleegd. Op de door de hoofdcommissaris uitgestippelde rondleiding bleek dat de politie in rechtstreeks contact staat met een procureur van het parket in situ om de vele inbreuken gemakkelijker te verwerken. De geteste stalen worden later vernietigd.

Graag kreeg ik een antwoord op volgende vragen:

1.Waarom worden de stalen genomen op dergelijke evenementen niet gedetailleerd getest in het kader van de volksgezondheid? Gaat de geachte minister akkoord dat dit een uitstekende steekproef is voor het Belgische partydrugsaanbod en de samenstelling ervan?

2.Welke stalen, zoals geconfisqueerd op dergelijke festivals, worden door het parket of de politie naar het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) gestuurd? Waarom worden niet alle stalen door het parket doorgestuurd naar labo’s of naar het WIV?

3.Heeft zij enig idee hoeveel drugs- en alcohol-intoxicaties werden vastgesteld op I love techno? Zo ja, hoeveel?

4.Hoeveel diagnostische intoxicaties werden in 2007 en 2008 vastgesteld via de ziekenhuisgegevens?

5.Is zij bereid om, in het kader van hoorzittingen in een parlementaire commissie, mee te werken aan een verdere reflectie over een zinvol analyse-systeem waarmee de risico’s voor de volksgezondheid sneller kunnen worden vastgesteld en waarmee de bevolking sneller op de hoogte zou kunnen worden gebracht?

Antwoord ontvangen op 4 januari 2010 :

1. De stalen die op dergelijke evenementen in beslag worden genomen, worden geanalyseerd indien dit nodig blijkt in het kader van een gerechtelijke vervolging. In dit kader is het immers niet steeds noodzakelijk om in detail te weten wat de samenstelling van de drug is.

De in beslag genomen drugs tijdens festivals kunnen een waardevolle steekproef zijn van de beschikbare partydrugs en hun samenstelling. De resultaten van de analyses kunnen primordiaal zijn om de samenstelling van illegale drugs beter te begrijpen.

2. In beslag genomen drugs worden naar laboratoria gestuurd, onder andere naar het labo van het WIV, wanneer het door het gerecht nodig geacht wordt om de samenstelling te kennen in het kader van een gerechtelijk dossier. Een precieze reden wordt niet aan het Early Warning System (EWS) binnen het WIV, noch aan de labo’s (al dan niet binnen het WIV) medegedeeld. Het EWS binnen het WIV heeft hier geen invloed op en is ook slechts in beperkte mate op de hoogte van de precieze omstandigheden waarin de inbeslagname plaatsvond. Er wordt vaak wel in algemene termen een locatie en moment van inbeslagname meegedeeld, maar of dit dan gaat om een de omstandigheden van een inbeslagname (festival, wegcontrole of huiszoeking) wordt niet standaard aan het EWS binnen het WIV meegedeeld. Ook de redenen waarom stalen worden doorgestuurd naar een laboratorium zijn door het EWS binnen het WIV niet gekend.

Gezien het groot aantal in beslagnames van illegale drugs, is het testen van alle in beslag genomen drugs veel te omvangrijk en zowel financieel als logistiek niet haalbaar.

3. Uit de gegevens die verzameld werden door Professor Dokter. Calle (UZ Gent) blijkt dat er bij de editie “I Love Techno” van 2007 in het totaal 120 personen verzorging nodig hadden omwille van intoxicatiegerelateerde gezondheidsklachten. Hiervan werden er 41 in het ziekenhuis behandeld, de overige 79 werden ter plaatse verzorgd. In onderstaande tabel wordt per product weergegeven hoe vaak zij vermeld werden als voornaamste oorzaak van de intoxicatie. Alcohol en XTC zijn de vaakst gemelde producten.

Tabel:

Product

intox ILT

intox ziekenhuis

Totaal aantal intoxicaties

Alcohol

49

62,03%

21

51,22%

70

58,33%

XTC/amfetamine

25

31,65%

13

31,71%

38

31,67%

cocaïne

2

2,53%

1

2,44%

3

2,50%

GHB

2

2,53%

3

7,32%

5

4,17%

Andere

1

1,27%

3

7,32%

4

3,.33%

 Totaal

79

 100%

41

 100%

120

 100%

4) Voor wat betreft de opnames in de psychiatrische ziekenhuizen, de psychiatrische afdelingen in algemene ziekenhuizen, de initiatieven voor beschut wonen en de psychiatrische verzorgingstehuizen (PVT) zijn momenteel nog geen gegevens van 2007 en 2008 voor analyse beschikbaar.

In 2006 gebeurden in deze instellingen 1 512 opnames waarbij als primaire of secundaire diagnose een intoxicatie met drugs werd vastgesteld. Voor 2005 en 2004 bedroeg dit aantal opnames respectievelijk 1 578 en 1 490.

5) Ik heb aan de Cel Gezondheidsbeleid Drugs een globaal advies gevraagd inzake drugtesting (in het kader van drughulpverlening of “on site”). De Cel is de discussie gestart op 28 september 2009 en zou voor het einde van dit jaar haar definitieve advies moeten uitbrengen.