Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5309

van Hugo Vandenberghe (CD&V) d.d. 7 december 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Internet - Opzoeken van de informatie over gezondheid - Sensibilisatie over de gevaren

internet
raadpleging van informatie
bescherming van de consument
popularisering
volksgezondheid

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
5/1/2010Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-4791

Vraag nr. 4-5309 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Volgens verbruikersorganisatie Test Aankoop dient wie naar gezondheidsinformatie zoekt op het internet kritisch te werk te gaan en over de gevonden informatie te praten met zijn arts of apotheker.

Ook is het aangeraden na te gaan of de maker van de website commerciële of andere belangen heeft bij de informatie. Zogenaamde wondermiddelen dienen gewantrouwd te worden en ook blogs en internetfora moeten met de nodige argwaan bekeken worden.

Uit de bevraging van Test Aankoop blijkt bovendien dat velen zich niet bewust zijn van het feit dat er op het internet heel wat onjuiste info circuleert.

Graag had ik een antwoord gekregen op de volgende vragen:

1. Welke conclusies trekt de geachte minister uit de bevindingen van Test Aankoop?

2. Acht zij het aangewezen de mensen en / of artsen duidelijk te informeren over de gevaren verbonden aan sommige informatie op het internet?

Antwoord ontvangen op 5 januari 2010 :

1. Net als voor alle informatie op het internet, is er ook voor de talrijke websites met gezondheidsinformatie geen sluitende garantie dat de informatie correct is of niet door commerciële belangen gekleurd. Als minister van Volksgezondheid, stel ik de conclusies van Testaankoop en de aandacht die zij vestigen op het probleem dan ook op prijs. De organisatie draagt hiermee ongetwijfeld bij aan de bewustwording van de bevolking en ondersteunt hiermee de boodschappen die ook mijn overheidsdiensten permanent geven in hun communicatie. Hoewel het reguleren van de inhoud van websites en het internet niet tot mijn bevoegdheid behoort, verwijs ik graag naar de activiteiten van het HON (Health on Net foundation), dat als NGO erkend is door de Verenigde Naties en dat een kwaliteitslabel uitreikt aan websites die correcte gezondheidsinformatie uitreikt.

2. Ik acht het als minister belangrijk dat zowel de burger als andere partners van mijn overheidsdiensten kunnen beschikken over correcte en betrouwbare gezondheidsinformatie. Daarom wordt bij de talrijke publiekscampagnes ook steeds duidelijk verwezen naar de verschillende overheidswebsites waar burgers en partners terecht kunnen voor objectieve en gevalideerde informatie over de verschillende thema’s die hun gezondheid aanbelangen. De hoge bezoekersaantallen op onder andere de websites van de Federale Overheidsdienst (FOD)Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu en van het Interministerieel Commissariaat Influenza bewijzen dat zowel de bevolking als de professionelen hun weg naar deze informatie vinden. Bij de communicatie met onder andere de media, vestigt mijn administratie ook regelmatig de aandacht op bepaalde foutieve informatie die op het internet circuleert. Dit met het oog op het zo goed mogelijk informeren van de bevolking.