Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5308

van Louis Ide (Onafhankelijke) d.d. 7 december 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Asbestfonds - Werking - Behandeling van de aanvragen - Klachten

asbest
begrotingsfonds
vergoeding
beroepsziekte

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
2/3/2010Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-4781

Vraag nr. 4-5308 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Herhaaldelijk kwam ik al terug op de werking van het Asbestfonds. Sindsdien werkt het Asbestfonds efficiënter en werd de wetgeving aangepast, doch slechts gedeeltelijk.

Toch volg ik dit verder op en wens ik dat het Astbestfonds snel werkt.

1.Hoeveel dossiers behandelde het Asbestfonds sinds zijn bestaan?

2.Hoeveel dossiers kregen positief advies?

3.Hoeveel dossiers die positief werden bevonden betreffen niet-samenwonende erfgenamen?

4.Hoeveel dossiers betreffen patiënten die rechtstreeks in contact kwamen met asbest? En waar in welke omstandigheden: bouw, specifieke bedrijven, …?

5.Hoeveel mensen liepen de ziekte op buiten België, want zoals u weet wordt in Rusland, China, Afrika nogal veel asbest verwerkt en kregen positief gevolg op hun aanvraag? Hoeveel negatief?

6.Hoeveel mensen kregen de ziekte indirect (door bijvoorbeeld kledij van hun partner te wassen, een partner die in asbest-omstandigheden werkt) en kregen een positief antwoord van het Asbestfonds? Hoeveel negatief?

7.Hoeveel dossiers werden er dit jaar afgewerkt (tot op heden)? Wat was de gemiddelde termijn van indiening tot antwoord?

8.Hoeveel klachten ontving het Asbestfonds sinds zijn oprichting? Hoeveel waren er dit jaar tot op heden? Is er een systeem van klachtenbehandeling? Een ombudsdienst?

9.Ziet de geachte minister een mogelijkheid om een soort ombudsdienst binnen het Asbestfonds op te richten die ook de asbestslachtoffers begeleid in hun zoektocht naar schadevergoeding ten opzichte van bijvoorbeeld multinationals, die vaak veroordeeld zijn, maar geen geld lossen?

Ik verwacht ook nog steeds het antwoord op de vraag 4-2921.

Antwoord ontvangen op 2 maart 2010 :

1. Sinds zijn oprichting nam het Asbestfonds 2 299 beslissingen in 1 824 dossiers. Het gaat over:

- 936 “mesothelioom”-beslissingen;

- 1 322 beslissingen “asbestose en bilaterale diffuse pleurale verdikkingen”;

- 41 beslissingen met betrekking tot andere niet-erkende ziekten in het kader van het AFA.

2. Voor 915 dossiers werden er 1 205 positieve beslissingen genomen.

3. In 2009 werden er al in 83 asbestdossiers betalingen aan rechthebbenden gedaan (overlijden van de betrokkene). Daarvan werd er in 71 dossiers aan de weduwe/weduwnaar of samenwonende erfgenaam betaald en in 12 dossiers aan de niet-samenwonende erfgenamen.

4. Onder de positieve beslissingen inzake mesothelioom stellen we voor het grootste gedeelte van de gevallen vast dat het gaat om een beroepsblootstelling bij een loontrekkende werknemer. Anderzijds hebben we inzake beroepsblootstelling twaalf beslissingen betreffende werknemers in de overheidssector in het algemeen, een beslissing betreffende een werknemer bij Belgacom, zes beslissingen betreffende werknemers bij het leger, dertien beslissingen betreffende werknemers van de NMBS, vijftien beslissingen betreffende personeel van lokale en provinciale besturen en tweeëntwintig beslissingen betreffende zelfstandige werknemers.

Inzake niet-beroepsgebonden blootstelling betreffen negentien beslissingen een samenwonende met een aan asbest blootgestelde werknemer en tien beslissingen zieken die woonden, werkten of school liepen in de omgeving van een asbestverwerkende fabriek. Negentien beslissingen waren het gevolg van een blootstelling bij het knutselen in het kader van een hobby.

5. Geen enkel positief antwoord werd gegeven voor zover de wetgeving bepaalt dat de blootstelling moet plaats gevonden hebben in België. Tot heden hebben we één geval geweigerd wegens blootstelling in het buitenland.

6. Zestien personen hebben de ziekte opgelopen door samen te wonen met een aan asbest blootgestelde werknemer, hieruit volgen zestien rente- en drie kapitaaltoekenningen

7. In 2009 hebben 187 mesothelioomdossiers aanleiding gegeven tot 326 beslissingen waarvan 268 positieve beslissingen tussen 1januari 2009 en 6 november 2009 (146 rentetoekenningen en 122 kapitaaltoekenningen).

In 2009 hebben 773 asbestosedossiers aanleiding gegeven tot 621 beslissingen waarvan 91 positieve beslissingen tussen 1 januari 2009 en 6 november 2009 (80 rentetoekenningen en 11 kapitaaltoekenningen).

Op dit ogenblik bedraagt de gemiddelde onderzoeksduur van een mesothelioomdossier 142 dagen voor een rentetoekenning, 80 dagen voor kapitaaltoekenning aan de weduwe en 122 dagen voor een beslissing tot weigering. Wat asbestose betreft, bedraagt de gemiddelde onderzoeksduur 222 dagen voor een negatieve beslissing, 169 dagen voor kapitaaltoekenning aan de weduwe en 371 dagen voor een beslissing tot rentetoekenning.

8. Sinds de start in maart 2009 heeft de dienst klachtenbeheer één klacht over een AFA-dossier geregistreerd.

9. De wetgeving bepaalt dat het slachtoffer en zijn rechthebbenden die vergoed werden door het Asbestfonds geen beroep tegen derden verantwoordelijk voor de schade, met inbegrip van de eventuele aangestelden of mandatarissen, kunnen instellen om een integrale vergoeding te verkrijgen van die verantwoordelijke, als die verantwoordelijke derde deel uitmaakt van categorieën die deelnemen aan de financiering van het Asbestfonds.

Het lijkt me derhalve niet aan het Fonds om tussen te komen in het kader van een beroep tot schadeloosstelling, ook niet als raadgevende dienst.