Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5304

van Louis Ide (Onafhankelijke) d.d. 7 december 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Vlaamse Kruis - Gebruik van de rampenkoffer - Volledige erkenning

eerste hulp
geneeskundige noodhulp
ziekentransport

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
5/1/2010Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-4745

Vraag nr. 4-5304 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Deze vraag sluit eigenlijk aan bij de schriftelijke vraag nr. 4-4622 van 30 september 2009 waar ik de problematiek aankaartte van het Vlaamse Kruis als hulpdienst actief in Vlaanderen. Het Belgische Rode Kruis is zoals genoegzaam bekend werkzaam op een aantal domeinen zoals de dienst voor het bloed, ontwikkelingssamenwerking, maar ook bijstand, eerste hulp bij ongelukken (EHBO) en ziekenvervoer. Het Rode Kruis wordt daarvoor ook ingeschakeld als erkende partner in rampsituaties. Het Belgische Rode Kruis valt uiteen in een Vlaamse vleugel en een Franstalige vleugel voor het hele operationele gedeelte.

In Vlaanderen bestaat ook het Vlaamse Kruis. Het Vlaamse Kruis is de op een na grootste vereniging in Vlaanderen, maar ook in België.

Zij zijn ook actief in de eerste-hulpverlening (met opleiding) en ziekenvervoer.

Dit komt ongeveer overeen met één zesde van de activiteitsgraad van het Rode Kruis Vlaanderen op deze vlakken.

Het Vlaamse Kruis en het Rode Kruis Vlaanderen zijn geen concurrenten, het zijn collega’s die elkaar goed begrijpen.

Doch het Vlaamse Kruis kan in bepaalde situaties geen gebruik maken van de rampenkoffer. Het aantal is beperkt per provincie en zou eigenlijk toch ter beschikking moeten staan van alle hulpdiensten als ze daarvoor de nood hebben.

Met andere woorden, vindt de geachte minister dat eender welke hulpdienst moet kunnen gebruik maken van de rampenkoffer als deze instaan voor zorg en hulp bij manifestaties? Deze verenigingen zoals het Rode Kruis en het Vlaamse Kruis zijn erkend voor hun expertise, want ze leveren attesten af van opleiding tot EHBO’er en zorgen er voor dat organisatoren in orde zijn met veiligheidsvoorschriften. Met andere woorden moet ook geen volledige erkenning volgen van het Vlaamse Kruis?

Antwoord ontvangen op 5 januari 2010 :

Ik sluit aan bij mijn antwoorden die u reeds mocht ontvangen op vraag S5295.

De rampenkoffers zijn federale middelen voor tussenkomst bij grootschalige rampen die toebehoren aan de Federale Overheid. Deze koffers dienen aldus niet voor inzet door één of andere organisatie maar voor inzet op het rampterrein door alle intervenianten.

Deze koffers worden momenteel opgeslagen bij het Belgische Rode Kruis over het gehele Belgische grondgebied en zullen door het Belgische Rode Kruis ter plaatse worden gebracht door de Snelle Interventie Middelen (SIM)

De hierboven vermelde rampenkoffers worden niet “gebruikt” bij manifestaties maar kunnen, op vraag van de Federaal Gezondheidsinspecteur, in een aantal gevallen en enkel bij zeer grote manifestaties worden geprepositioneerd als preventieve maatregel voor het geval er zich een rampspoedige gebeurtenis zou voordoen. Bij grote manifestaties, waarbij het Vlaamse Kruis aanwezig is, zullen bij de afkondiging van een ramp de middelen ter plaatse worden gebracht zoals eerder beschreven. Indien er noodzaak is aan prepositionering ligt dit aan de beslissing van de Federaal Gezondheidsinspecteur.

De aflevering van attesten voor opleidingen geeft geen aanleiding tot een soort algemene erkenning. Het feit dat organisaties preventief aanwezig zijn op manifestaties van organisatoren, legt geen wettelijke basis voor het feit dat deze laatste conform met de wet zouden zijn. Bovenstaande wordt uitgevoerd door meerdere organisaties in België en is geenszins een basis tot een soort van “volledige erkenning”.

In de adviezen van de provinciale commissies met betrekking tot het personeel voor preventieve diensten wordt wel, wanneer nodig, het erkend attest van dringende geneeskundige hulpverlening (badge 100) gevraagd welke verleend wordt na een opleiding georganiseerd door de erkende opleidings- en vervolmakingscentra voor hulpverleners-ambulanciers.