Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5303

van Paul Wille (Open Vld) d.d. 7 december 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Obesitas - Aantal Belgische patiënten - Heelkundige behandelingsmethodes - Aantallen en kostprijs

voedingsziekte
chirurgie
ziekteverzekering

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
6/5/2010Einde zittingsperiode

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-4730

Vraag nr. 4-5303 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Binnen de heelkundige behandelingsmogelijkheden voor obesitas vinden we de restrictieve ingrepen. Hierbij wordt een volumereductie van het voedsel beoogd. Type-voorbeelden zijn de gastric banding en de sleeve gastrectomie. Andere ingrepen zijn de malabsorptieve ingrepen, ook wel bilio-pancreatische ingrepen genoemd: deze zijn gericht op een verminderde calorie-opname door de dunne darm. Tussen deze twee grote groepen in, is er nog de gastric bypass welke voornamelijk restrictief en minder malabsorptief werkt.

De gastric bypass, waarbij de maag wordt verkleind en het spijsverteringsstelsel omgeleid, is met stip de populairste operatie in de strijd tegen obesitas. Op vijf jaar tijd is het aantal operaties met 40 % gestegen van 3 342 in 2004 tot 4 663 in 2008. Volgens de cijfers van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) was de maagring lange tijd de meest gangbare ingreep. Maar in vijf jaar tijd daalde het aantal geplaatste maagringen met 60 %. In 2008 lieten 2 242 mensen een maagband plaatsen, in 2004 waren dat er nog 5 495. Redenen voor het succes van de gastric bypass zijn de garantie op gewichtsverlies en het behoud van levenskwaliteit. Iemand met een gastric bypass kan nog vast voedsel eten.

Gezien het voorgaande kader, kreeg ik graag een antwoord op de volgende vragen:

1.Kan de geachte minister de verschillende voor- en nadelen geven van de restrictieve ingrepen en de malabsorptieve ingrepen? Hoe vaak in absolute cijfers worden deze ingrepen uitgevoerd? Kan zij cijfers geven voor 2007, 2008 en (voorlopige) voor 2009? Verwacht zij dat de gastric bypass nog meer aandeel zal innemen binnen deze ingrepen? Waarom?

2.Heeft zij cijfers over de evolutie van het aantal Belgen met obesitas (body mass index +40)? Heeft zij cijfers over de evolutie van het aantal Belgen met morbide obesitas? Kan zij deze cijfers geven voor 2007, 2008 en (voorlopige) 2009? Kan zij deze evolutie verklaren?

3.Waarom wordt obesitas in België niet erkend als chronische ziekte? Wat zijn de implicaties aangaande de kostprijs voor patiënten die heelkundige behandelingsmodaliteiten ondergaan? Kan ze een realistische schatting van de kostprijs voor de verschillende operaties geven?

4.Is het juist dat het voedingspatroon van de eerste vijf jaren bepalend zijn voor de latere constitutie van de mens? Zo ja, wordt het belang hiervan voldoende door de verschillende medische en sociale sectoren aangekaart?

5.Kampen de ziekenhuizen met wachtrijen voor deze ingrepen? Kan zij dit duiden met cijfers?