Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5104

van Alain Destexhe (MR) d.d. 1 december 2009

aan de minister van Justitie

Rwanda - Genocidairs - Verblijf in België - Straffeloosheid

Rwanda
misdaad tegen de menselijkheid
verblijfsrecht
straffeloosheid

Chronologie

1/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 1/1/2010)
17/2/2010Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-4951

Vraag nr. 4-5104 d.d. 1 december 2009 : (Vraag gesteld in het Frans)

Séraphin Rwabukumba, schoonbroer van de vermoorde Rwandese president Habyarimana en een naaste medewerker van het regime ten tijde van de genocide heeft de Belgische nationaliteit aangevraagd, nadat hij in 2001 was geregulariseerd. De betrokkene bekleedde een sleutelfunctie in het organigram van de Akazu, die de reputatie heeft de Rwandese genocide te hebben gepland.

De volgende zitting van de burgerlijke rechtbank van Brussel zou beslissen over zijn juridische situatie. Dit geval is vrij kenmerkend voor de tendens in ons land om personen die van genocide beschuldigd zijn of deel uitmaken van de naaste omgeving van het oude genocidaire Rwandese regime, volledig straffeloos op ons grondgebied te laten wonen. Het feit dat ze in Europa of in het Internationaal Strafhof voor Rwanda nergens van worden beschuldigd, is volgens mij geen geldige reden om ze de Belgische nationaliteit toe te kennen of om ze straffeloos op ons grondgebied te laten verblijven. Ik verzet mij daar heftig tegen want deze procedure is volkomen immoreel, ook al zou ze conform de thans geldende wetgeving zijn.

Kunt u me zeggen hoe het mogelijk is dat individuen die van genocide beschuldigd zijn, ongestraft in ons land kunnen leven?

Antwoord ontvangen op 17 februari 2010 :

Er bestaan verblijfscriteria om de Belgische nationaliteit te verkrijgen. Wanneer een persoon aan deze voorwaarden beantwoordt, kan hij een verzoek indienen om de Belgische nationaliteit te verkrijgen. De criteria zijn zonder onderscheid op elke persoon van toepassing die een verzoek indient.

Het zou trouwens verkeerd zijn te geloven dat België niet optreedt tegen personen die beticht worden van genocide of andere grove schendingen van het internationaal humanitair recht. Buiten Rwanda is ons land wel degelijk het enige ter wereld waar acht individuen vervolgd en veroordeeld zijn tot zware straffen voor hun betrokkenheid bij de genocide van Tutsi's en andere slachtpartijen en oorlogsmisdaden aangericht in 1994. Thans zijn in België andere onderzoeken lopende naar deze misdaden.

Ten slotte werken de Belgische autoriteiten nauw samen met het Internationaal Straftribunaal voor Rwanda en de Rwandese autoriteiten in de context van de bestrijding van grove schendingen van het internationaal humanitair recht begaan in 1994 in Rwanda.