Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5051

van Dirk Claes (CD&V) d.d. 23 november 2009

aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen

Elektronische betalingen - Kleine handelszaken - Hoge kosten

detailhandel
kleinbedrijf
elektronisch betaalmiddel
elektronische bankhandeling
bankkosten

Chronologie

23/11/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 24/12/2009)
25/11/2009Dossier gesloten

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 4-1150
Heringediend als : schriftelijke vraag 4-5905

Vraag nr. 4-5051 d.d. 23 november 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Er was recentelijk heel wat te doen rond bepaalde winkels die het betalen met Proton niet langer mogelijk maken. Dat opende de discussie over een belangrijk probleem waar veel kleine handelszaken mee te kampen hebben, namelijk de hoge kosten verbonden aan het elektronische betalingsverkeer. Het is een goede zaak dat zoveel mogelijk ondernemers hun klanten de mogelijkheid bieden om elektronisch te betalen want dat heeft veel voordelen.

Toch blijft de hoge kostprijs van dit betalingsverkeer een doorn in het oog van veel kleine ondernemers. Single Euro Payments Area (SEPA), de Europese Eengemaakte Ruimte voor elektronisch betaalverkeer, schept een kader om gekende problemen ook in ons land aan te pakken. Een scherpere concurrentie schept betere prijsvoorwaarden. Ik vind dat de kleine handelszaken bij de aanpassing van het elektronisch betaalverkeer centraal moeten staan.

De Europese Commissie heeft recentelijk de zogenaamde Interchange Fee ter discussie gesteld. Dat zijn de vergoeding die banken elkaar aanrekenen om bij kaartbetaling het geld van de consumentenrekening naar de handelaarsrekening over te zetten. De grensoverschrijdende transacties worden door de Commissie nu aan banden gelegd. De binnenlandse verrichtingen blijven echter zeer duur. De minister weet ook dat de binnenlandse verrichtingen het hoofdaandeel uitmaken van de transacties voor kleine handelaars.

Ik zou dus met aandrang willen vragen om dit dossier voor ons land in een stroomversnelling te brengen. Het zou voor heel wat handelaars een concrete maatregel zijn die voor hen van grote betekenis is.

1.Welke concrete maatregelen zal de minister nemen om de voordelen van de SEPA ook in België in de praktijk om te zetten?

2.Deelt hij mijn mening dat hierbij vooral moet worden gekeken naar de belangen van de kleine handelaars die nu onredelijk hoge kosten betalen voor de dienstverlening van het elektronische betaalverkeer?

3.Is hij van plan om, in navolging van de Europese Commissie, de Interchange Fee voor binnenlandse verrichtingen aan strenge regels te onderwerpen? Heeft hij daar al concrete plannen voor?