Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5037

van Cindy Franssen (CD&V) d.d. 19 november 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Federaal Plan Armoedebestrijding - Voorstel 27 - Pilootproject in ziekenhuizen - Ervaringsdeskundigen in de armoede

armoede
ziekenhuis
bemiddelaar

Chronologie

19/11/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 24/12/2009)
25/11/2009Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 4-5338

Vraag nr. 4-5037 d.d. 19 november 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op 4 juli 2008 heeft de Ministerraad het Federaal Plan Armoedebestrijding goedgekeurd. In het federale regeerakkoord verbindt de regering zich er immers toe “ een ambitieus plan uit te voeren inzake terugdringen van armoede en verhoging van de koopkracht, met voorrang aan de meest kwetsbaren van onze samenleving ” (Federaal regeerakkoord, blz. 20). Een aantal van de negenenvijftig maatregelen in het plan vallen onder de bevoegdheid van de geachte minister.

Een doelgericht armoedebeleid moet de ervaringen en de inzichten van mensen die in armoede leven of geleefd hebben, absoluut integreren. Het Algemeen Verslag over de Armoede (1994) bevat reeds aanbevelingen over de inschakeling van ervaringsdeskundigen in het beleid. Sindsdien is er een opleiding voor ervaringsdeskundigen ontwikkeld en zijn in nieuwe projecten bij onder andere verschillende federale administraties ervaringsdeskundigen in dienst genomen.

Ook op het specifieke domein van de gezondheidszorg kunnen ervaringsdeskundigen een bijdrage leveren om het beleid inzake het aanbod en de toegankelijkheid van zorg voor mensen in armoede te verbeteren.

Over het betrekken van ervaringsdeskundigen bij de armoede in ziekenhuizen stelt het Plan: “ De minister van Volksgezondheid zal pilootprojecten van “ ervaringsdeskundigen ” in de ziekenhuizen opstarten om de personen die in armoede leven beter te begrijpen en makkelijker toegang te geven tot de bestaande diensten, en dit in het kader van de middelen toegewezen aan de ziekenhuizen ” (Voorstel 27, blz. 33).

1.Hoeveel pilootprojecten voor ervaringsdeskundigen in de armoede in ziekenhuizen werden er opgestart? Kan de geachte minister een overzicht geven van de ziekenhuizen die hierbij betrokken zijn, graag per provincie?

2.Wat is de looptijd van de projecten? Op welke manier worden ze opgevolgd en geëvalueerd?

3.Hoeveel ervaringsdeskundigen zijn er in het totaal bij de projecten actief? In welk statuut zijn ze tewerkgesteld?

4.Wat is de functieomschrijving van de ervaringsdeskundigen? Welke taken verrichten ze? Welke positie nemen ze in binnen de organisatie?