Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5021

van Ann Somers (Open Vld) d.d. 10 november 2009

aan de minister van Buitenlandse Zaken

Voorzitterschap van de Europese Unie - Discriminatie van holebi's - Concrete initiatieven

Europese Unie
seksuele minderheid
bestrijding van discriminatie
discriminatie op grond van seksuele geaardheid
voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie
genderidentiteit

Chronologie

10/11/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 10/12/2009)
25/11/2009Dossier gesloten

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-5022
Heringediend als : schriftelijke vraag 4-5421

Vraag nr. 4-5021 d.d. 10 november 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De bestrijding van discriminatie op basis van seksuele geaardheid is één van de prioriteiten van het Zweedse voorzitterschap van de Europese Unie (EU). Ook België veroordeelt traditiegetrouw zeer uitgesproken de onderdrukking van homoseksuelen in andere landen. Aangezien België in de tweede helft van volgend jaar het Europees voorzitterschap zal hebben, kunnen ook dan initiatieven worden uitgewerkt inzake de maatschappelijke aanvaarding en gelijkberechtiging van holebi’s, en dit zowel binnen de EU als naar derde landen toe.

1.Welke concrete initiatieven heeft het Zweeds voorzitterschap reeds ondernomen om de discriminatie van holebi’s tegen te gaan:

binnen de Europese Unie;

naar derde landen toe?

2.Welke concrete initiatieven staan er nog op stapel tot het einde van dit jaar?

3.Zal de maatschappelijke aanvaarding en gelijkberechtiging van holebi’s ook voor België een prioriteit zijn in de periode dat ons land het EU-voorzitterschap mag uitoefenen in de tweede helft van volgend jaar?

4.Welke doelstellingen zal het Belgisch EU-voorzitterschap vooropstellen?

5.Zal ook de goedkeuring door de Europese Lidstaten van de negenentwintig Yogyakartaprincipes, gebaseerd op de vaststelling dat seksuele geaardheid en gender-identiteit nooit de basis mogen vormen voor discriminatie of misbruik, op de agenda staan?

6.Zal België tegen de aanvang van het Europees voorzitterschap ook zelf deze Yogyakartaprincipes officieel aanvaarden, net zoals Vlaanderen dat overigens al heeft gedaan?

7.Welke concrete initiatieven wil België nemen tijdens het EU-voorzitterschap voor de gelijkberechtiging en maatschappelijke aanvaarding van holebi’s:

binnen de Europese Unie;

naar derde landen toe?

8.Zal het Belgisch voorzitterschap bijzondere aandacht besteden aan Europese Lidstaten, zoals Polen, Litouwen en Letland, waar regelmatig holebi-onvriendelijke maatregelen en statements worden genomen en / of uitgesproken?

9.Zo ja, welke strategie zal hier gevolgd worden?