Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-4947

van Franco Seminara (PS) d.d. 6 november 2009

aan de minister van Justitie

Sexting- Ontwikkeling in België- Klachten en processen - Cijfers - Toepasbare juridische instrumenten - Slachtoffers - Bescherming

internet
mobiele telefoon
videocommunicatie
jongere
ongewenste intimiteiten
mobiele communicatie

Chronologie

6/11/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 10/12/2009)
25/11/2009Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 4-5728

Vraag nr. 4-4947 d.d. 6 november 2009 : (Vraag gesteld in het Frans)

Sexting een oorspronkelijk Angelsaksisch woord dat staat voor het versturen op het internet of naar de gsm's van andere correspondenten van elektronische boodschappen die foto’s of videobeelden bevatten van (ex)-vriendjes of vriendinnetjes het gaat daarbij om naaktfoto’s of zelfs seksuele spelletjes is in veel landen een heus maatschappelijk probleem geworden.

Het gaat vaak om ex-liefjes die een breuk slecht verteren en wraak nemen door op het internet foto’s of video’s van hun vroegere veroveringen te laten circuleren ten behoeve van hun schoolkameraden.

In de Verenigde Staten heeft een dergelijke situatie een meisje van 18 jaar uit het leven doen stappen omdat de pesterijen waaraan ze werd blootgesteld voor haar ondraaglijk waren geworden.

Dergelijke gedragingen zijn strafbaar, onder meer op basis van het recht op afbeelding erkend door het Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden of, in voorkomend geval, op basis van de wet die het verspreiden van pornografische foto’s van minderjarigen bestraft.

Het probleem dat vaak ontstaat, is echter dat van de toestemming van de betrokken persoon omdat die geen bezwaren heeft gemaakt op het ogenblik waarop de foto werd genomen of de videoscène werd opgenomen.

In dat verband heb ik volgende vragen :

1.Is het fenomeen van “sexting” sterk aanwezig in België? Hebt u weet van dergelijke praktijken in ons land? Zo ja, beschikt u over cijfers over klachten en processen in dat verband?

2.Welke juridische instrumenten kunnen worden toegepast om dit nieuwe fenomeen te bestrijden?

3.Zijn die juridische instrumenten volgens u voldoende, gelet op de evolutie van dit fenomeen, met name om de slachtoffers van dergelijke pesterijen te beschermen ook al hebben ze ingestemd met het nemen van de foto’s of het opnemen van de videoscènes?