Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-4810

van Ann Somers (Open Vld) d.d. 22 oktober 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven en Institutionele Hervormingen

Regeerakkoord - Uitzendarbeid bij openbare besturen - Uitvoeringsbesluiten - Overleg met sociale partners

overheidsadministratie
overheidsapparaat
tijdelijk werk
sociale dialoog

Chronologie

22/10/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 27/11/2009)
25/11/2009Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 4-5813

Vraag nr. 4-4810 d.d. 22 oktober 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het federaal regeerakkoord bepaalt dat aan de sociale partners specifieke bepalingen worden gevraagd om te voorzien in interim-arbeid bij overheidsbesturen voor uitzonderlijke en tijdelijke behoeften. In de praktijk gebeurt het trouwens nu al vaak dat openbare besturen een beroep doen op uitzendkrachten. Dit gebeurt dan in een kader van rechtsonzekerheid.

Onlangs liet de vice-eersteminister en minister van Werk optekenen dat ze een uitbreiding van de interim-arbeid naar de overheidssector wil bepleiten. Evenwel valt het overheidspersoneel niet onder haar bevoegdheid. Zo komt bijvoorbeeld het initiatief om uitvoering te geven aan artikel 48 van de wet van 24 juli 1987 op de tijdelijke arbeid toe aan de minister van Ambtenarenzaken. Tot op heden is dat echter niet gebeurd met als gevolg dat uitzendarbeid in de openbare sector momenteel slechts in een zeer beperkt aantal gevallen mogelijk is. Ook de tijdelijke vervanging van statutaire personeelsleden die hun functie niet of deeltijds uitoefenen is weliswaar voorzien in de wet van 24 juli 1987, maar ook weer niet toepasselijk omdat artikel 75bis van de wet van 30 maart 1994 houdende sociale bepalingen daar een stokje voorsteekt.

1. Zal de geachte minister de nodige initiatieven nemen om op korte termijn uitvoering te geven aan het regeerakkoord en uitzendarbeid in de openbare sector mogelijk maken?

2. Zal hij meer bepaald een initiatief nemen om uitvoering te geven aan artikel 48 van de wet van 24 juli 1987?

3. Zal hij hierover overleg opstarten met de vakorganisaties in het bevoegde overlegcomité en een duidelijk tijdspad afspreken?

4. Zal hij tevens een initiatief nemen om artikel 75bis van de wet van 30 maart 1994 te versoepelen?

5. Zijn er momenteel uitzendkrachten aan de slag in de overheidsdiensten die onder de bevoegdheid van de minister vallen?