Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-4770

van Franco Seminara (PS) d.d. 15 oktober 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven en Institutionele Hervormingen

De Post - Postbodes - Arbeidsongeschiktheid - Absenteïsme - Uitsluitingsbeleid - Ongegrond ontslag - Werkomstandigheden - Verbetering

postdienst
arbeidsvoorwaarden
arbeidsongeschiktheid
arbeidspsychologie
ontslag

Chronologie

15/10/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 20/11/2009)
9/11/2009Antwoord

Vraag nr. 4-4770 d.d. 15 oktober 2009 : (Vraag gesteld in het Frans)

Er komen steeds meer getuigenissen van voormalige postbodes die door de directie van De Post op een brutale wijze ontslagen zijn ten gevolge van arbeidsongeschiktheid wegens agressie of te zware werkomstandigheden.

Ze zijn de uiting van het gespannen klimaat dat momenteel in de onderneming heerst.

Ik heb ook vernomen dat talrijke personeelsleden die tijdelijk arbeidsongeschikt waren, hun activiteit nooit hebben kunnen hervatten en ontslagen zijn, ondanks het advies van de arbeidsgeneesheer dat de arbeidsongeschiktheid bevestigt.

We kunnen alleen maar vaststellen dat het vertrouwen tussen de directie van De Post en de postbodes ernstig in gevaar is.

Sommigen hekelen het gebrek aan menselijkheid en bereidheid tot overleg vanwege de humanresourcesverantwoordelijken. Bemiddeling tussen directie, vakbondsafgevaardigden en arbeidsongeschikte postbodes wordt steeds moeilijker, zelfs onmogelijk en er worden meer en meer mensen ontslagen.

Volgens het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV) zijn 80% van de afwezigheden wegens ziekte te wijten aan een depressie. Daarom moet alles in het werk worden gesteld om de werkvoorwaarden van de postbodes te verbeteren, maar ook en vooral om hen opnieuw arbeidsvreugde te schenken.

Ik heb dus volgende vragen :

Wat is uw reactie op de getuigenissen van talrijke ontslagen postbodes die van oordeel zijn dat de directie van De Post niet in de nodige bemiddeling voorziet voor de re-integratie van de postbodes die arbeidsongeschikt zijn?

Rechtvaardigt de strijd tegen het absenteïsme een uitsluitingsbeleid in plaats van de re-integratie van de werknemers die arbeidsongeschikt zijn? Is hier geen sprake van ongerechtvaardigde ontslagen?

Bent u tot slot van oordeel dat alles in het werk is gesteld om de werknemers een werkomgeving ter beschikking te stellen die is aangepast aan de uitoefening van hun specifieke activiteit? Verontrust het u niet dat depressie in 80% van de gevallen de reden is van afwezigheid? Brengt dat de aantrekkelijkheid van De Post in de toekomst niet in gevaar?

Antwoord ontvangen op 9 november 2009 :

In de eerste plaats wil ik een aantal punten van uw vraag verduidelijken.

U heeft het over het eventuele ontslag van postbodes omwille van arbeidsongeschiktheid. Het zou dan gaan om contractuelen. Statutairen kunnen immers niet ontslagen worden. Zij beschikken over een quotum ziektedagen dat ze tijdens hun loopbaan opbouwden. Als dit quotum door een lange ziekteperiode volledig opgebruikt is, kan de statutair in disponibiliteit worden gezet en eventueel nadien voortijdig op pensioen gesteld worden.

Bij de contractuelen kan het contract inderdaad stopgezet worden omwille van arbeidsongeschiktheid die het gevolg is van een ongeval of ziekte. Deze ongeschiktheid moet dan langer dan zes opeenvolgende maanden duren. Deze mogelijkheid tot ontslag wordt voorzien door artikel 58 van de wet van 3 juli 1978.

Indien contractuelen bij De Post gedurende een lange periode arbeidsongeschikt zijn, start de Directie een reeks begeleidingsmaatregelen met de bedoeling om de medewerker opnieuw in te schakelen. Bovendien wordt de termijn van 6 maanden niet in alle gevallen automatisch en strikt toegepast.

Eén van de menselijke middelen die worden ingezet om het absenteïsme in te dijken, is opvolging door de lokale verantwoordelijke voor human resources. Daarnaast bieden medewerkers van de Dienst Pyschosociale Preventie begeleiding aan. Bovendien werkt De Post samen met een externe medische dienst voor preventie en bescherming. Tot slot werkte de Directie een programma uit om de hiërarchische lijn bewust te maken van de instrumenten en technieken om medewerkers te begeleiden die afwezig zijn omwille van ziekte. Er bestaat dus wel degelijk een herinschakelingsbeleid.

In uw vraag peilt u ook naar de mogelijkheid om een werkomgeving te voorzien waarin ze op gepaste wijze hun activiteiten kunnen uitoefenen. Op dit ogenblik werkt De Post in dit kader samen met de Dienst voor Psychosociale Preventie een programma uit om werknemers te leren hoe ze met stress kunnen omgaan en hoe ze die kunnen voorkomen.

Bij afwezigheid wegens ziekte zijn immers zowel de voorschrijvende arts als controlearts gebonden aan het beroepsgeheim; het is bijgevolg moeilijk om de bewering te evalueren omtrent het absenteïsme dat voor 80 % toe te schrijven zou zijn aan depressies.