Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-4696

van Franco Seminara (PS) d.d. 6 oktober 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Plastische chirurgie - Praktijk - Wetgeving - Evolutie - Specifieke opleiding van de artsen - Beperking van de esthetische ingrepen

dokter
plastische chirurgie
medisch onderwijs

Chronologie

6/10/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 5/11/2009)
12/11/2009Antwoord

Vraag nr. 4-4696 d.d. 6 oktober 2009 : (Vraag gesteld in het Frans)

Plastische chirurgie heeft steeds meer succes bij onze landgenoten. Een dergelijke ingreep is nochtans niet zonder gevaar, want het gaat vóór alles om een chirurgische ingreep. Er zijn dus evenveel risico’s vóór, tijdens als na de ingreep in kwestie.

De huidige wetgeving bepaalt dat “elke houder van een wettelijk diploma in de geneeskunde plastische chirurgie mag uitvoeren”. Ook een gewone arts mag dus dergelijke ingrepen uitvoeren.

Talrijke ingrepen van die aard worden beschouwd als zware ingrepen, waar een echte specifieke opleiding voor vereist is. De arts moet de gebruikte technieken beheersen en in staat zijn om eventuele complicaties op te vangen.

Toch stellen we vast dat sommige schoonheidsinstituten zich niet beperken tot niet-medische cosmetische handelingen, terwijl de aanverwante neveneffecten even talrijk zijn als bij een chirurgische ingreep : problemen als gevolg van de anesthesie, huidontsteking, verlies van het gevoel en andere ongewenste effecten.

Er doen zich bovendien almaar meer complicaties voor na ingrepen die in privépraktijken of in schoonheidsinstituten zijn uitgevoerd.

De indiening van diverse wetsvoorstellen voor een betere omkadering van de plastische chirurgie bewijst trouwens de noodzaak en opportuniteit van een debat over dit onderwerp.

Ik heb daar de volgende vragen over.

1. Zal de wetgeving, gelet op de verschillende elementen die ik heb uiteengezet, worden aangepast teneinde te beletten dat huisartsen zonder enige bijkomende specialisatie nog esthetische chirurgische ingrepen uitvoeren?

2. Is het niet nodig om voor elke soort ingreep een verplichte opleiding en de nodige bekwaamheden te bepalen?

3. Zou het niet opportuun zijn te bepalen welke handelingen van esthetische aard buiten het medische circuit mogen worden uitgevoerd, en een minimumopleiding op te leggen voor niet-medische ingrepen die in de schoonheidssalons worden uitgevoerd?

Antwoord ontvangen op 12 november 2009 :

Ik heb kennis genomen van uw vraag en ik bevestig u dat dit onderwerp mijn volle aandacht geniet.

Ik deel u mee dat de Medische Commissies, en meer in het bijzonder mevrouw de professor De Roodt, voorzitster van de Commissie van Waals-Brabant, een zeer interessant voorstel hebben uitgewerkt. Dit voorstel wordt momenteel geformaliseerd binnen mijn administratie en zal me uiterlijk begin november worden toegestuurd.

Ik zal zeker op deze basis voortwerken en overleg plegen teneinde tot een voorstel te komen dat ik zal indienen bij deze assemblee.