Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-4621

van Louis Ide (Onafhankelijke) d.d. 30 september 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Mexicaanse griep - Verdeling van starterkits - Aantallen

infectieziekte
vaccinatie
epidemie
dokter
algemene geneeskunde

Chronologie

30/9/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 29/10/2009)
12/11/2009Antwoord

Vraag nr. 4-4621 d.d. 30 september 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In een omzendbrief naar aanleiding van de grieppandemie werd gestipuleerd dat de gemeentes lijsten moesten opmaken van alle huisartsen actief in hun gemeente ten einde te kunnen overgaan tot een adequate verdeling van de starterkits die onder andere oseltamivir en mondmaskers bevatten.

Ik was daarover een beetje verbaasd. Ik dacht net voor het reces dat er een huisartsenkadaster was. Ik ging er van uit dat dus alle echte huisartsen gekend waren in het land.

Dit blijkt dus niet zo te zijn. Of toch?

In ieder geval is deze oefening nu wel bijzonder interessant om te zien hoeveel huisartsen er in ons land zijn.

Hoeveel starterkits werden verdeeld aan de huisartsen nationaal? En over hoeveel gaat het per gewest? Zijn alle starterkits ondertussen verdeeld?

Antwoord ontvangen op 12 november 2009 :

Vooreerst moet ik u erop wijzen dat reeds geruime tijd de benaming ‘mexicaanse griep’ niet meer gehanteerd wordt. Onder meer omdat de herkomst van de huidige griep niet kan en mag gelinkt worden aan het land zelf en omdat hiermee een negatieve maar onterechte connotatie aan het land wordt gegeven.

In uw vraag verwijst u naar lijsten voor huisartsen voor de verdeling van de starterskits.

Ik vrees dat de collega hier niet over alle en correcte informatie beschikt.

Het bestaande kadaster werd juist wel gebruikt om de starterskits te verdelen naar de respectieve steden en gemeenten.

Daarnaast werd aan de gemeenten gevraagd om samen met de huisartsenkring een lijst over te maken aan de lokale apotheken met het oog op de herbevoorrading , zodanig dat de apothekers geinformeerd werden wie gemachtigd is om de anti virale middelen af te halen. Daarnaast mogen ook pediaters de anti virale middelen afhalen bij de apotheker.

In totaal werden 14 369 starterskits geproduceerd. Deze werden verdeeld onder zowel de huisartsen als de spoedgevallendiensten van de ziekenhuizen (396 stuks) Er rest zowel provinciaal als nationaal ook nog een operationele stock.

Voor het rijk werden 10 866 kits voorzien voor huisartsen. 1 081 voor het Brussels Hoofdstedelijk gewest, 6 054 voor Vlaanderen en 3 731 voor Wallonië.

De optelling van deze cijfers kan evenwel niet leiden tot een algemene cijfer voor de huisartsen. Tijdelijk niet actieve huisartsen of als dusdanig niet praktiserend kunnen ook een starters kit opvragen. Tot slot kan ik het geachte lid nog meedelen dat ook pediaters kunnen beschikken over anti virale middelen.