Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-4615

van Hugo Vandenberghe (CD&V) d.d. 30 september 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Synthetische cannabis - Aanwezigheid in België - Maatregelen

verdovend middel
drugverslaving
handel in verdovende middelen

Chronologie

30/9/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 29/10/2009)
9/11/2009Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-4616

Vraag nr. 4-4615 d.d. 30 september 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Sinds enkele maanden zou er 'synthetische cannabis' te koop zijn op het net, onder meer onder de merknaam 'Spice'. Het zou gaan om een op het eerste gezicht onschuldige kruidenmix die chemisch aangesterkt is met de werkzame stof die ook in cannabis zit.

In de ons omringende landen, zoals Frankrijk, Luxemburg en Duitsland, wordt het goedje in allerijl verboden. Het is bovendien niet duidelijk of het goedje verslavend en meer dan gewoon schadelijk is voor de gezondheid.

Graag had ik een antwoord gekregen op de volgende vragen:

1. Werd in ons land de synthetische drugs reeds gesignaleerd?

2. Acht de geachte minister het wenselijk maatregelen te nemen zoals in de ons omringende landen?

3. Op welke manier zal het gebruik van drugs aangepakt worden en dan vooral het gebruik van drugs door minderjarigen?

Antwoord ontvangen op 9 november 2009 :

1. Volgens mijn kennis zijn er geen inbeslagnamen gebeurd van spice in België.

2. Het klasseren in het koninklijk besluit van 22 januari 1998 houdende regeling van sommige psychotrope stoffen en betreffende risicobeperking en therapeutisch advies is alleen voorzien voor geïdentificeerde psychotrope stoffen.

Dit besluit is gebaseerd op de wet van 24 februari 1921 (betreffende het verhandelen van giftstoffen, slaapmiddelen en verdovende middelen, psychotrope stoffen, ontsmettingsmiddelen en antiseptica en van stoffen die kunnen gebruikt worden voor illegale vervaardiging van verdovende middelen en psychotrope stoffen) die een penale wet is en die dus preciseringen nodig heeft over de aard van de stof om te kunnen vervolgen.

De huidige wetgeving laat ons moeilijk toe om mengsels te klasseren waarvan de samenstelling alsook de effecten onzeker zijn.

3. Om het probleem van het drugsgebruik efficiënt en adequaat op te lossen is het belangrijk een geïntegreerd en integraal drugsbeleid op te zetten. Een adequaat beleidsplatform is dus van zeer groot belang. Voor de coördinatie van de beleidsacties rond gezondheid en drugs bestaat er reeds een orgaan, namelijk de cel gezondheidsbeleid drugs. In die cel zitten vertegenwoordigers van alle ministers die bevoegd zijn voor gezondheid. Die cel heeft als doel een globaal inzicht te verwerven over alle aspecten van de drugs- en verslavingsproblematiek, het aanbod inzake de hulpverlening en de behandeling te optimaliseren en overlegde beleidsplannen uit te werken met het oog op een geïntegreerd gezondheidsbeleid inzake drugs.

Bovendien hebben de regeringen van ons land een samenwerkingsakkoord ondertekend voor de oprichting van een nog ruimer orgaan. Dit akkoord voorziet onder andere in de oprichting van een Algemene Cel Drugsbeleid waarin alle federale, gemeenschaps- en gewestministers, die bevoegd zijn voor drugs, met inbegrip van alcohol, tabak en psychoactieve geneesmiddelen, vertegenwoordigd zijn.

Meer specifiek nog wil ik erop wijzen dat de jongeren voor mij een prioritaire doelgroep zijn en daarom bijzondere aandacht moeten krijgen. Meer concreet worden verschillende vernieuwende projecten gefinancierd, via o.a. het Fonds ter bestrijding van de verslavingen. De volledige lijst van projecten kan nagekeken worden in het Belgisch Staatsblad of geraadpleegd worden op de website www.health.fgov.be/drugs

Bij wijze van voorbeeld vermeld ik hier expliciet vier projecten die specifiek voorbehouden zijn voor jongeren die psychoactieve middelen gebruiken.

1. Via een project van de VAD werd een website gemaakt waarop de internauten hun drugsgebruik zelf kunnen testen.

2. Een ander project, eveneens van de VAD, is gericht op het sensibiliseren van jongeren (via groepsessies) die hun drugsgebruik evenwel niet als problematisch beschouwen. Vroeginterventie heeft immers reeds zeer bemoedigende resultaten aangetoond.

3. België neemt net als vier andere landen (Duitsland, Frankrijk, Nederland en Zwitserland) deel aan een onderzoek dat erin bestaat de zogenaamde Multi Dimensional Family Therapy behandeling (MDFT) te implementeren die in de Verenigde Staten is ontwikkeld. MDFT is een gespecialiseerde, multidimensionele gezinstherapie voor de behandeling van adolescenten met een cannabismisbruik of –afhankelijkheid.

Deze studie beoogt een wetenschappelijke vergelijking uit te voeren tussen deze behandeling en andere, klassieke, behandelingen voor deze doelgroep. Deze studie loopt in april 2010 ten einde maar laat nu reeds positieve resultaten zien.