Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-4493

van Louis Ide (Onafhankelijke) d.d. 23 september 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Ziekenhuizen - Invoering van de referentiebedragen - Verwachte terugbetalingen

ziekenhuis
kosten voor gezondheidszorg
geografische spreiding

Chronologie

23/9/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 22/10/2009)
21/10/2009Antwoord

Vraag nr. 4-4493 d.d. 23 september 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De referentiebedragen zijn ingevoerd. Iets waar Frank Vandenbroucke, Rudi Demotte en Didier Donfut niet in slaagden, slaagt de geachte minister wel in. De ziekenhuizen kregen ondertussen bericht van wat hen te wachten staat. Normaliter zal dat trouwens de federale kas iets opleveren.

In die zin ben ik bijzonder geïnteresseerd in de volgende zaken:

1.Welke ziekenhuizen zullen moeten terugbetalen op basis van de referentiebedragen en over hoeveel gaat het?

2. Hoeveel Vlaamse ziekenhuizen zullen moeten terugbetalen volgens de referentiebedragen? En over welke bedragen gaat het?

3. Hoeveel Brusselse ziekenhuizen zullen moeten terugbetalen volgens de referentiebedragen? En over welke bedragen gaat het?

4. Hoeveel Waalse ziekenhuizen zullen moeten terugbetalen volgens de referentiebedragen? En over welke bedragen gaat het?

5. Hoeveel universitaire ziekenhuizen zullen moeten terugbetalen volgens de referentiebedragen? En hoe verhoudt dit zich per gewest? En over welke bedragen gaat het?

6. Kan de geachte minister me een lijst geven van de ziekenhuizen met de bedragen die terug moeten betaald worden, desnoods geanonimiseerd doch wel opgesplitst per regio.

7. Over hoeveel geld gaat het in het totaal en wat gebeurt daar mee?

Antwoord ontvangen op 21 oktober 2009 :

1. Met toepassing van de methode 2006 op de gegevens 2006, moeten 34 ziekenhuizen een totaal bedrag van 5,9 miljoen euro terugbetalen.

2. Elf Nederlandstalige ziekenhuizen moeten een totaal bedrag van 2 227 773 euro terugbetalen. Het gemiddeld bedrag is 202 525 euro.

3. Acht Brusselse ziekenhuizen moeten een totaal bedrag van 1 259.380 euro terugbetalen. Het gemiddeld bedrag is 157 422 euro.

4. Vijtien Waalse ziekenhuizen moeten een totaal bedrag van 2 495 424 euro terugbetalen. Het gemiddeld bedrag is 166 362 euro.

5. Uit de analyse van de ziekenhuizen waarop de terugbetaling betrekking heeft, blijkt niet dat het statuut (universitair of niet, openbaar of privé) of grootte een invloed hebben op het eindresultaat. Sommige universitaire ziekenhuizen moeten terugbetalen en andere niet. De vaststellingen zijn dezelfde voor openbare en privé ziekenhuizen of voor kleine en grote ziekenhuizen.

6. Ermee rekening houdende dat die bedragen door de betrokken ziekenhuizen kunnen worden betwist, mogen de hierboven vermelde bedragen niet als definitief worden beschouwd. Anderzijds wordt de lijst met de gedtailleerde resultaten per ziekenhuis niet meer meegedeeld, aangezien die publicatie of mededeling niet meer in de nieuwe wetgeving is opgenomen.

7. De resultaten zijn op 17 september 2009 aan de ziekenhuizen meegedeeld. De ziekenhuizen beschikken over 30 dagen om een betwisting in te dienen bij het Verzekeringscomité. Ingeval van betwisting moet het Verzekeringscomité zijn beslissing nemen binnen een termijn van 90 dagen. Als er geen betwisting is, wordt de storting verwacht voor 15 december 2009. Ter herinnering: de definitieve bedragen die (na betwisting) zullen worden terugbetaald, zullen het “Toekomstfonds van de geneeskundige verzorging” stijven (artikel 111 van de “programmawet” van november 2008)