Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-4458

van Céline Fremault (cdH) d.d. 23 september 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Ziekte van Alzheimer - Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg ( KCE) - Verslag over de doeltreffendheid van de behandeling - Geneesmiddelen - Terugbetaling - Studie over de meest efficiënte ondersteuning van de informele verzorgers

ziekte van het zenuwstelsel
Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg
zorg voor ouderen
bestedingen voor gezondheid
geneesmiddel
ziekteverzekering

Chronologie

23/9/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 22/10/2009)
12/11/2009Antwoord

Vraag nr. 4-4458 d.d. 23 september 2009 : (Vraag gesteld in het Frans)

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidzorg (KCE) heeft een verslag uitgebracht over de doeltreffendheid van de behandeling, al dan niet met medicijnen, van de ziekte van Alzheimer.

Volgens de studie zouden in België 130.000 mensen lijden aan een of ander vorm van dementie en ongeveer 75.000 zouden de ziekte van Alzheimer hebben. Ongeveer 34.000 patiënten zouden in een instelling zijn opgenomen.

Het KCE trekt volgende conclusies :

- de huidige ter beschikking zijnde geneesmiddelen hebben een beperkte doeltreffendheid;

- er is een verhoogd overlijdensrisico vastgesteld bij het gebruik van antipsychotica. Het KCE raadt dus aan het gebruik ervan zo veel mogelijk te beperken;

- het KCE stelt tot slot vast dat een langdurige professionele ondersteuning van de informele verzorgers het enige middel is om de opname van de patiënt in een instelling voor langere tijd uit te stellen. Volgens de studie zou een efficiënte voorlichting van zowel de informele verzorgers als de patiënt over de ziekte de levenskwaliteit van deze laatste kunnen handhaven. Het KCE beveelt de regering trouwens aan een grootschalige studie te bestellen over de meest efficiënte ondersteuning van de informele verzorgers, alsook een studie over de doeltreffendheid van die aanpak.

1. Hebt u kennis genomen van die studie?

2. Welke wijzigingen zullen als gevolg van die studie aan de regeling van de terugbetaling van geneesmiddelen worden aangebracht?

3. Denkt u dat de studies die het KCE vooropstelt al dan niet zullen worden besteld? Zo ja, wanneer zullen de resultaten ter beschikking zijn?

4. Welke maatregelen zult u nemen, eventueel in overleg met de deelstaten, om de informele verzorgers beter te ondersteunen?

Antwoord ontvangen op 12 november 2009 :

In antwoord op uw vraag gelieve u kennis te willen nemen van het antwoord verstrekt op vraag nr. 4-4403 van 11 september 2009 van mevrouw Christine Defraigne waarvan het onderwerp gelijkaardig is aan onderhavige vraag.