Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-4448

van Paul Wille (Open Vld) d.d. 18 september 2009

aan de minister van Landsverdediging

Afghanistan - Inzetting van Belgische F16's - Doelwitten

Afghanistan
strijdkrachten in het buitenland
NAVO
militaire luchtvloot
gevechtsvliegtuig
luchtmacht

Chronologie

18/9/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 22/10/2009)
28/10/2009Antwoord

Vraag nr. 4-4448 d.d. 18 september 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het Belgische leger is de laatste maanden bijzonder actief in het buitenland. Naast de veelbesproken zending van de vier Belgische F16's en bijhorend personeel, heeft de geachte minister in het kader van een intensiever engagement van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO), en bijgevolg verdere steun aan de International Security Assistance Force (ISAF)-operatie besloten om een aantal instructeurs en militairen als verdere omkadering naar Afghanistan te sturen. De Belgische troepen in het noorden van Afghanistan lijken alvast steeds meer in contact te komen met vijandige troepen. Op 24 en 25 augustus 2009 moesten twee Belgische F-16-gevechtsvliegtuigen een gewapende interventie uitvoeren in de omgeving van Kandahar.

Gezien het korte voorgaande kader, volgende vragen:

1. Hoeveel interventies deden onze Belgische F16's sinds hun zending naar Afghanistan? Kan de de geachte minister dit uitdrukken in termen van verschoten munitie? Hoeveel air-to-ground missiles werden hierbij verschoten? Hoeveel vlieguren hebben de verschillende F16's erop zitten? Hoeveel, indien onze F16's hiertoe uitgerust zijn, precisiebombardementen kwamen hierbij te pas? Hoeveel flares schoten onze F16's af?

2. Kan hij sinds de zending van de F16's duiden hoeveel vijandelijke elementen werden uitgeschakeld? Kan hij een onderscheid geven in types van doelwitten die door onze F16's aangevallen werden? Zijn er F16's die reeds schade opliepen direct of indirect door incidenten?

3. Kan hij de incidenten van 24 en 25 augustus 2009 toelichten? Welke partijen werden bij dit incident betrokken?

Antwoord ontvangen op 28 oktober 2009 :

Het geachte lid gelieve hierna het antwoord te willen vinden op de door hem gestelde vragen.

  1. Tijdens het afgelopen jaar, van september 2008 tot september 2009, werden 780 opdrachten uitgevoerd, hetzij in totaal meer dan 2 500 vluchturen. 116 maal werd een interventie gevraagd door grondtroepen die onder vijandelijk vuur lagen. In de meeste gevallen kon de dreiging afgewend worden zonder gebruik te maken van de wapens maar in ongeveer een kwart van de interventies was de inzet van wapens nodig onder de vorm van lasergeleide bommen van 500 pond of het 20 mm boordkanon om de geallieerde soldaten in nood uit een levensbedreigende situatie te halen. Meer details in verband met deze opdrachten worden op zeer regelmatige basis gegeven in de Bijzondere Commissie voor de opvolging van de operaties.

  2. De doelwitten bestaan uit voertuigen of constructies die gebruikt worden door de opstandelingen. Het is niet mogelijk om statistieken bij te houden met betrekking tot de resultaten van een interventie. Na een tussenkomst voeren de gesteunde troepen niet systematisch een volledige analyse van de zone uit. Onze vliegtuigen hebben bij hun interventies geen schade opgelopen.

  3. Er is op 24 augustus geen interventie geweest. Voor details met betrekking tot de interventie van 25 augustus verwijs ik het geachte lid naar de Bijzondere Commissie voor de opvolging van de operaties.