Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-4441

van Louis Ide (Onafhankelijke) d.d. 18 september 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Epidemiologie - Laboratoria - Deelname aan surveillances

epidemiologie
ziekenhuis
openbare gezondheidszorg
medische research
geografische spreiding
gezondheidsstatistiek
infectieziekte
antimicrobiële resistentie

Chronologie

18/9/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 22/10/2009)
25/11/2009Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 4-5280

Vraag nr. 4-4441 d.d. 18 september 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Epidemiologie is één van de fundamenten van de geneeskunde. Het is uiterst belangrijk correct te meten. Meten is immers weten. Op die manier kan men vaak anticiperen in bepaalde beleidsbeslissingen zowel regionaal, nationaal als internationaal.

De diensten ziekenhuishygiëne, de laboratoria en de comités antibioticabeleid van de diverse Belgische ziekenhuizen worden gevraagd deel te nemen aan surveillances. Die surveillances geven zicht op, of zouden moeten zicht geven op hoe de zaken evolueren.

Veel laboratoria en diensten nemen ook vrijwillig deel aan studies, surveillances, … Meestal valt dit allemaal op de schouders van dezelfde mensen omdat eenmaal antibioticabeleid, microbiologie en ziekenhuishygiëne een triumviraat is en dezelfde mensen zich dit triumviraat aantrekken en ter harte nemen.

Op vrijwillige basis participeren laboratoria als peillaboratorium, sturen ze verschillende kiemen naar referentie-laboratoria, participeren ze in studies van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid/Pasteur (zoals de pneumokokkenstudie, aminoglycosidenstudie, …). Vaak participeren laboratoria ook in de projecten van het European Antimicrobial Resistance Surveillance System (EARRS). De diensten ziekenhuishygiëne zijn verplicht deel te nemen aan drie surveillance systemen: MRSA, CD en een derde naar keuze. Verder zijn er die vrijwillig participeren aan de surveillance prevalentiestudie nosocomiale infecties en nemen ze allen deel aan de campagne handhygiëne met de nodige observaties. Nu recentelijk kwam er een enquête over de werking van de diensten ziekenhuishygiëne, eentje over Acinetobacter sp. en eentje over de griep.

Naast de normale werkzaamheden, de jaarverslagen, nieuwsbrieven, vergaderingen, het pandemie-plan (valt inderdaad ook op deze mensen hun schouders), … wordt het allemaal wat veel. Ook worden er veel vragen gesteld op de fundamentele wetenschappelijkheid van bepaalde surveillances.

Al deze mensen hebben het beste voor met de volksgezondheid, ze willen ook graag participeren op vrijwillige basis aan zeer interessante studies (zoals bijvoorbeeld de pneumokokkenstudie van Pasteur). Maar toch zou het goed zijn dat er een visie ontwikkeld wordt over meerdere jaren, van waar men naar toe wil en dat men misschien strategische keuzes maakt. Teveel van de mensen die instaan voor de verwerking van deze gegevens zijn daardoor niet meer aanwezig op de werkvloer wat net nefast is bijvoorbeeld voor de ziekenhuishygiëne. Het kan ook een optie zijn van de minister om verder te professionaliseren en bijvoorbeeld in de toekomst een epidemioloog in elke ziekenhuis op te nemen die zich deze (verwerking van) taken op zich neemt.

1. Hoeveel peillaboratoria zijn er in België en hoe verdeelt zich dit gewestelijk (Vlaanderen, Brussel Wallonië). Hoe zijn de verhoudingen op het totaal aantal laboratoria nationaal, maar ook per gewest.

2. Ziekenhuislaboratoria moeten ook meewerken aan drie surveillances. Clostridium difficile en MRSA zijn verplicht, een derde is vrije keuze: zoals POWI, ESBL, … Voldoen alle laboratoria daaraan? Hoeveel op het totaal aantal voldoen hieraan? Hoeveel procent van de laboratoria registreert MRSA adequaat (uitgesplitst per gewest)? En voor CD? En hoe verdeelt zich de rest?

3. Indien er bepaalde ziekenhuislaboratoria niet of onvoldoende registeren worden zij dan op de vingers getikt? Worden zij gestraft? Zijn er al gestraft geweest? Hoe vaak de laatste vijf jaar en hoe tekent zich dat gewestelijk af?

4. Wat denkt de geachte minister van mijn suggestie om een meerjarenvisie te steken in het bekomen van surveillances die dan misschien (nog) beter wetenschappelijk gefundeerd zijn. Zou het geen idee zijn de epidemiologie in de ziekenhuizen te incorporeren door een extra kracht?

5. Heeft zij er begrip voor dat veel van dergelijk werk op dezelfde schouders valt en dat voor velen, zeker nu de Mexicaanse griep er bij kwam, straks de prevalentiestudie nosocomiale infecties er aan komt er recent drie surveillances werden opgestuurd, tesamen met een EARSS en National External Quality Assessment Service kwaliteitscontrole zo langzamer hand te veel wordt? En wat gaat zij er aan doen?