Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-4348

van Louis Ide (Onafhankelijke) d.d. 9 september 2009

aan de minister van Landsverdediging

Kazernes - Taalgebruik op externe naamborden - Richtlijnen

ministerie
krijgsmacht
taalgebruik

Chronologie

9/9/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/10/2009)
12/10/2009Antwoord

Vraag nr. 4-4348 d.d. 9 september 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Er zijn in België drie landstalen: Nederlands, Frans en Duits.

De drie landstalen worden in nationale instellingen zoals de militaire kazernes en instituten gehanteerd, althans dat vermoed ik toch.

De burger wordt alleen geconfronteerd met de buitenkant van kazernes, alwaar soms plakkaten en aanduidingen te zien zijn.

In de kazerne van Peutie (Vlaams Gewest) bijvoorbeeld zijn de aanduidingen enkel tweetalig, met het Frans vooraan.

1.Is er een richtlijn die geldt voor alle militaire kazernes de welke stelt welke talen gehanteerd moet worden en welke volgorde?

2.Wordt het Duits gehanteerd voor diverse aanduidingen? Wordt Duits gehanteerd enkel in de Oostkantons zoals bijvoorbeeld voor het Koninklijk Militair Instituut voor lichamelijke opvoeding van Defensie (Eupen)?

3.Bestaat er een te hanteren volgorde voor het gebruik van respectievelijk Nederlands, Frans, Duits? Misschien afhankelijk van het gewest?

Antwoord ontvangen op 12 oktober 2009 :

Het geachte lid gelieve hierna het antwoord te willen vinden op de door hem gestelde vragen.

1. Het gebruik der talen bij het leger wordt geregeld door de wet van 30 juli 1938. Deze wet verwijst voor enkele punten naar de gecoördineerde wetten op het gebruik der talen in bestuurszaken van 18 juli 1966. Dit is het geval in artikel 27 voor wat betreft de berichten en mededelingen: “De berichten en mededelingen welke de militaire overheden aan het publiek richten, worden opgesteld overeenkomstig de wetten op het gebruik der talen in bestuurszaken”.

2. Het Duits wordt hoofdzakelijk in de Oostkantons gehanteerd. Dit is onder andere het geval voor het Koninklijk Militair Instituut voor Lichamelijke Opvoeding van Defensie te Eupen, het Koning Boudewijn Stadion te Eupen en het Kamp Elsenborn te Bütgenbach.

3. De wetten op het gebruik der talen preciseren niets in dit opzicht.