Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-4340

van Franco Seminara (PS) d.d. 7 september 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen

Banken - Traders - Vergoedingen - Polemiek - Frans bonus-malussysteem - Eventuele toepassing in België - Gemengde commissie Senaat-Kamer van Volksvertegenwoordigers over de bancaire en financiële crisis - Besluiten - Follow-up - Voorstellen van de regerin

kredietinstelling
bank
economische ethiek
ondernemingsdirecteur
loonpremie
loon
monetaire crisis
arbeidsbezoldiging

Chronologie

7/9/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/10/2009)
23/9/2009Antwoord

Vraag nr. 4-4340 d.d. 7 september 2009 : (Vraag gesteld in het Frans)

Ook bij ons is er heel wat kritiek op de provisie van een miljard euro die de bestuurders van de Belgisch-Franse bank BNP Paribas Fortis aanleggen om hun traders te vergoeden.

De Belgische Staat, voortaan de grootste aandeelhouder van BNP Paribas, moet het bestuur van één van de grootste Europese banken op de voet volgen.

De vergoeding van het management, de traders en de hoogste bedienden is een essentieel element van de financiële structuur bedoeld om de banken te doen terugkeren naar hun kerntaak, namelijk spaargeld inzamelen en ter beschikking stellen voor de financiering van investeringen.

We moeten vandaag echter vaststellen dat de banken meer van zich laten spreken door de buitenmaatse vergoedingen die aan de managers worden toegekend dan door de toegestane kredieten die de economie een nieuw elan zouden moeten geven.

Ik heb volgende vragen :

1. Wat denkt u van de oplossing van de Franse regering, namelijk een bonus-malussusteem om de vergoedingen van de traders te regelen? Kan een dergelijk systeem ook bij ons worden overwogen?

2. De financiële crisis is een jaar geleden uitgebroken en de gemengde commissie Senaat en Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft daarover enkele maanden later conclusies aangenomen. Hoever staat het met de ontwikkeling van mogelijke werkwijzen om de opdrachten van de banken af te bakenen?

3. Zullen er in de komende weken concrete voorstellen op de regeringstafel belanden? Zo ja, kunt u ons al enige uitleg geven over de inhoud?

Antwoord ontvangen op 23 september 2009 :

1. De oplossing die de Franse president Nicolas Sarkozy voorstelde, gaat in de goede richting. Ik heb trouwens meteen stelling genomen voor dit systeem en ik heb dit standpunt verdedigd in de Ecofin. Bovendien zal het in België toegepast worden, ook al is er geen sprake van een invoering op Europees of globaal niveau.

Dit systeem zal het mogelijk maken om de uitbetaling van de bonussen aan te passen teneinde een gedeelte meerdere jaren uit te stellen om rekening te houden met de toekomstige resultaten. Dit systeem zal gecombineerd worden met de inwerkingtreding van een ”malus” die ingehouden zal worden op het variabele gedeelte van het loon van een trader die verliezen geaccumuleerd zou hebben.

Hierdoor zou de bezoldigingsstructuur van de traders beter omkaderd worden en zou zo de stabiliteit van het hele financiële stelsel versterkt worden.

2. De regering beschouwt de aanbevelingen van de commissie over de financiële crisis met vertegenwoordigers uit zowel Senaat als Kamer als een referentiepunt voor alle hervormingen en versterkingen van het Belgische systeem voor financieel toezicht.

Een werkgroep met parlementsleden en vertegenwoordigers van de vicepremiers kwam in juli bijeen. Momenteel zet ze haar werkzaamheden verder met de nadruk op de “anticrisis-wetgeving”, de opbouw van het prudentieel toezicht en de informatie en bescherming van de consumenten. De regering zal de wetsontwerpen vóór eind 2009 bij het parlement indienen om in de loop van 2010 een nieuwe toezichtregeling in te stellen.

3. Ja, de regering zal vóór eind 2009 concrete voorstellen doen. Die zullen betrekking hebben op de punten onder vraag 2.