Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-4287

van Yves Buysse (Vlaams Belang) d.d. 7 september 2009

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Vrijwillige brandweer - Opleiding - Flexibiliteit van de werkgevers - Overleg en maatregelen

brandbestrijding
eerste hulp
ziekentransport

Chronologie

7/9/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/10/2009)
19/10/2009Antwoord

Vraag nr. 4-4287 d.d. 7 september 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Vooraleer iemand brandweerman-ambulancier kan worden, moeten er vanzelfsprekend heel wat opleidingen worden doorlopen. Naast de basisopleidingen ‘Dringende geneeskundige hulp’ en ‘Brandweerman’, en een aantal vervolmakingcursussen (Flash-over, Vuur- en Hittegewenning, Saver, Drager Onafhankelijke Adembescherming, …) zijn er voor de gevorderden ook nog heel wat andere gespecialiseerde cursussen.

Niet altijd kan een brandweerman-ambulancier in zijn of haar vrije tijd aan die cursussen deelnemen, zodat nogal dikwijls verlof moet aangevraagd worden of gevraagd moet worden om van shift te kunnen wisselen. Het is niet onbegrijpelijk dat werkgevers niet altijd even enthousiast zijn om faciliteiten toe te kennen aan werknemers die daarnaast ook vrijwillig brandweerman-ambulancier zijn, maar het is volgens mij de taak van de overheid om hierin bemiddelend tussen te komen.

Mijn concrete vragen:

Deelt de minister de mening dat het op het terrein niet altijd even evident is voor een vrijwillige brandweerman-ambulancier om de nodige faciliteiten te krijgen om hun beroepskwaliteiten te vervolmaken of te onderhouden?

Heeft zij hierover al overleg gehad met bijvoorbeeld de representatieve vakorganisaties en met de bevoegde vertegenwoordigers van de werkgeversorganisaties?

Is zij van plan om bepaalde stimulansen uit te werken die kunnen toegekend worden aan werkgevers die zelf de nodige flexibiliteit aan de dag leggen zodat werknemers die vrijwillig brandweerman zijn over de nodige modaliteiten kunnen beschikken om zich verder te kunnen vervolmaken in hun brandweertaken?

Een en ander zal ongetwijfeld een meerwaarde betekenen voor de kwaliteit van de brandweerinterventies en bijgevolg ook voor het algemeen welzijn van de burger.

Antwoord ontvangen op 19 oktober 2009 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen:

  1. De brandweerman-ambulancier vormt een belangrijke schakel in de hulpverlening en moet beschikken over een brede vorming. Het volgen van de verschillende opleidingen om de attesten van brandweerman en van ambulancier te verkrijgen neemt veel tijd in beslag. De vrijwilliger is vaak afhankelijk van de goodwill van de werkgever om verlof te krijgen voor het volgen van de opleiding. Ik erken dan ook de moeilijkheid voor sommige vrijwilligers om de nodige opleidingen te volgen. Deze problematiek zal in aanmerking genomen worgen in het kader van de werkzaamheden rond het vernieuwd opleidingssysteem.

  2. Ik heb mijn diensten reeds de opdracht gegeven om na te gaan in welke mate er een oplossing kan worden gevonden voor het voorgelegde probleem. In de loop van het opstellen van een nieuwe regeling zal er overleg worden gepleegd met de vakbonden en de werkgeversorganisaties. Er zal getracht worden een evenwichtige regeling uit te werken, die rekening houdt met de belangen van beide partijen.

  3. Artikel 104 van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid voorziet in de mogelijkheid voor de hulpverleningzone om met de private of overheidswerkgever van een vrijwillig operationeel personeelslid een overeenkomst af te sluiten waarin de modaliteiten van de operationele beschikbaarheid en beschikbaarheid voor de opleiding van het vrijwillig lid verduidelijkt worden. De modaliteiten voor het afsluiten van zulke overeenkomst en de inhoud ervan moeten in een Koninklijk Besluit worden vastgelegd. Hier is er dan ook een gelegenheid om eventuele stimulansen vast te leggen.