Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-4013

van Paul Wille (Open Vld) d.d. 10 augustus 2009

aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen

Merkeigenaren - Verbod internetverkoop - Merkproducten - Strijd tegen namaak

merk
internetsite
elektronische handel
namaak
vrijheid van het handelsverkeer
concurrentiebeperking

Chronologie

10/8/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 10/9/2009)
25/11/2009Dossier gesloten

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-4012
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-4014
Heringediend als : schriftelijke vraag 4-5861

Vraag nr. 4-4013 d.d. 10 augustus 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Bepaalde merkeigenaren en fabrikanten proberen sinds kort via lobbyen bij Europa en het voeren van rechtzaken de verkoop van hun producten op online handelsplaatsen en andere websites in de Europese Unie een halt toe te roepen. Dit ondermijnt het recht van verkopers en particulieren op eerlijke concurrentie in het online segment. Men wil aldus terug vat krijgen op de distributiekanalen om aldus de prijszetting te kunnen vastleggen en de vrije concurrentie uit te bannen.

De merkeigenaren stellen te willen voorkomen dat er namaak producten op internetveilingplaatsen zoals eBay worden verkocht.

Het middel, namelijk het verbieden van online verkoop van vele artikelen schiet haar terechte doel, het bestrijden van namaak ver voorbij. Het gaat niet alleen om luxeobjecten, maar ook om alledaagse producten zoals kinderspeelgoed, elektronische apparatuur, grasmaaiers en kinderwagens.

De Internetverkoop van vele producten (zowel nieuw als tweedehands) verbieden is een verregaande inbreuk van het vrijhandelsverkeer. Bovendien biedt het internet juist een nieuwe afzetmarkt aan en in deze tijden van crisis is het internet alvast deel van de oplossing. Dergelijke inperking van de vrijheid van handel gaat totaal in tegen de Europese gedachte. Handelsbeperkingen moeten gebaseerd zijn op objectieve en openbare criteria waarvan onomstotelijk vaststaat dat consumenten hierbij baat hebben. Zo lijkt het me al te absurd dat fabrikanten eisen dat internetverkopers een offline winkel moeten hebben voordat zij online mogen verkopen. Ook het opleggen van zwaardere verkoopvoorwaarden aan online verkopers gaat in tegen de vrijheid van mededingen. Bovenal moeten consumenten het recht hebben om objecten door te verkopen waarvoor zij hebben betaald.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen :

1. Hoe staat de minister ten opzichte van de pogingen van diverse fabrikanten en merkeigenaren om de verkoop en wederverkoop van producten via het internet in te perken? Werd ook hij/zij hierover reeds aangesproken en wat is het standpunt van de regering?

2. Is de minister het met mij eens dat het Europees mededingingsrecht moet worden aangepast om buitensporige beperkingen voor internetverkoop te verbieden en merken ertoe te dwingen alle verticale overeenkomsten te publiceren die zijn bedoeld om de handel in hun producten op het internet in te perken?

3. Verklaart u zich voorstander van het recht om producten vrij te kopen en te verkopen via het internet en gaat u dit standpunt concreet verdedigen in Europa? Zo neen, waarom niet en kan u dit toelichten?

4. Hebt u weet van ontwerpvoorstellen binnen Europa om de internetverkoop en de vrijheid van handel op het internet in te dijken? Zo ja, welke zijn deze voorstellen?